Vytisknout tuto stránku

Rada vysokých škol má výhrady k novele vysokoškolského zákona

sobota, 23. březen 2013 08:08

Praha 21. března (ČTK) -

Rada vysokých škol (RVŠ) má výhrady k navrhované novele vysokoškolského zákona. Sepsala stovky připomínek. O podobě normy, která má upravit fungování vysokého školství, chce s ministerstvem ještě jednat. Novinářům to dnes řekl předseda RVŠ Jakub Fischer. Ministr školství Petr Fiala plánoval, že by návrh novely předložil vládě do konce května.

"Je to současné stanovisko k nulté verzi zákona, která je nyní na stole. Z našich požadavků většina zapracována nebyla. Věříme, že se situace zlepší," řekl k novele Fischer. Podle něj se vede u chystaného zákona "permanentní souboj o čas" - ministerstvo se prý snaží normu posunovat rychleji kupředu, rada naopak chce víc času na projednání a přípravu. Žádá proto na všechna připomínková řízení minimálně 30 dní.

Fischer uvedl, že novela měla vycházet z katalogu 16 témat. Ten ale zatím není hotový. Podle šéfa legislativní komise RVŠ Marka Hodulíka připomínky akademiků zabírají něco přes sto stránek. Při zapsání výhrad do tabulky, která se obvykle používá, je to teď dokonce 350 stran. Radě vadí, že návrh novely nedoprovází také zdůvodnění. Žádá ho u všech chystaných změn.

Připomínky rady se týkají například pojmů. Podle Hodulíka se mnohdy liší, i když mají označovat to samé. "Ani právník se v tom jednoduše neorientuje," podotkl šéf legislativní komise RVŠ. Dodal, že novela odkazuje také na velké množství vyhlášek. U nich ale není jasné, jak by mohly nakonec vypadat. "Ministr je může změnit jedním podpisem," řekl Hodulík.

Výhrady směřují také k takzvanému kontraktovému financování. Jeho úprava prý zatím není dopracována. Ujasnit je nutné třeba i náplň působení a roli mimořádných profesorů. Tento titul představuje jen pozici, ne akademickou hodnost. Spokojenost nepanuje ani kolem ustanovení o pravomocích vysokých škol a jejich fakult. Za hotová nepovažuje rada ani přechodná ustanovení nové normy, která by měla zajistit hladké převedení starého fungování vysokých škol na nové.

Rada své připomínky odešle ministerstvu v pondělí. Podle Fischera resort obnovil skupinu expertů, kteří se mají na novele podílet. Zasedají v ní ministerští odborníci a zástupci vysokých škol, akademie věd, studentské unie, akreditační komise a odborů.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: