Vytisknout tuto stránku

Léčebné konopí bude dobrý byznys, plánuje už farmaceutická fakulta v Hradci

čtvrtek, 18. červenec 2013 12:49

18. 7. 2013; Strana: 1; Autor: Oldřich Danda

Od příštího dubna se otevře nevídaná možnost pro české farmáře a podnikatele. Bude legální pěstovat konopí pro léčebné účely. Pro ty, kteří získají licenci od Státního ústavu pro kontrolu léčiv, to může být výhledově dobrý byznys. Kdo by nechtěl prodávat jednu rostlinu za tisíce korun?

Jedním z vážných adeptů bude i Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové. „Naše fakulta se zabývá léčivými rostlinami, má na to lidi a má svou botanickou zahradu, tak by bylo ke škodě celé společnosti, kdybychom se o to nepokusili,“ řekl Právu děkan fakulty Alexandr Hrabálek.

Podle zákona bude každý uchazeč o licenci muset prokázat, že dokáže nejen rostliny vypěstovat, ale také ochránit před zloději. „Pro pěstování máme základní předpoklady. Máme skleníky a už teď je celý objekt chráněn agenturou,“ poznamenal.

Výzkum konopí už na fakultě probíhá. „Naše oddělení mají povolení s těmito látkami pracovat,“ uvedl Hrabálek. Ten předpokládá, že by jejich odborníci spolupracovali s lékaři a připravovali by pro pacienta individuální plán, jak a jaké konopí používat.

Např. v Izraeli, kde se konopím léčí 11 tisíc pacientů, to podle profesora Hebrejské univerzity Lumíra Hanuše takto funguje. Zjistili totiž, že některým pacientům vyhovuje více kouření sušené drogy, někomu zase pomáhá rozpuštěná droga v čokoládě nebo v jiném jídle.

Schizofrenie hrozí hlavně huličům

Konopí pomáhá hlavně proti chronickým bolestem, nechutenství a proti křečím u roztroušené sklerózy. Podle minulý týden zveřejněného výzkumu může ale kouření marihuany s vysokým obsahem THC zvýšit riziko onemocnění schizofrenií. Marihuana na černém trhu může mít šest až 14 procent THC, technické konopí má maximálně 0,3 procenta. Lékař Pavel Kubů, který se o léčbu konopím dlouhodobě zajímá, Právu řekl, že THC může schizofrenii odstartovat jen u lidí, kteří k ní mají vrozené dispozice a také u těch, kteří ho užívají pouze k opojení.

Producenty navíc bude svazovat vyhláška ministerstva zdravotnictví, která stanoví bezpečné podíly látek obsažených v konopí. „U rekreačního užívání vysokopotentního konopí je to riziko vyšší, ale i tam záleží na predispozicích,“ uvedl Kubů. Dodal, že v případě, kdy konopí předepisuje lékař na konkrétní problémy, je toto riziko minimální.

Konopí obsahuje mnoho set účinných látek, tzv. cannabionidů. V lékařství se užívá hlavně psychoaktivní THC a také CBD, které má uklidňující účinky. K českým pacientům by se podle současného znění vyhlášky měly dostat čtyři druhy konopí s různými podíly THC a CBD.

Od kosmetiky k léčivům

Podle děkana Hrabálka lze předpokládat, že o léčbu konopím bude velký zájem a že by se v budoucnosti mohli někteří farmakologové na léčebné konopí specializovat.

„Bude to nová věc, dá se říci módní záležitost, a proto si myslím, že by se některý z pracovních kolektivů na tom mohl chytit a mohl by spolupracovat s lékaři a vybudovat si na tom vědeckou kariéru,“ podotkl.

Podle informací Práva bude zájemců hodně, např. z řad firem, které už dnes nabízejí konopnou kosmetiku a jsou na pěstování a zpracování technického konopí vybaveny.

Například ostravská firma Carun se na získání licence a pěstování už aktivně chystá. „Máme předjednané agropěstitele a řešíme další nezbytné procesy. Nebude pro nás problém seriózně pěstovat konopí pro zdravotní účely přímo v ČR,“ řekl Právu jednatel firmy Jiří Stabla.

Vyhláška ušitá na míru?

Léčebné konopí je v Česku legální už od dubna. Zatím ale zákon dovoluje pouze dovoz z Nizozemska, ale ani dovoz se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo rozhýbat. Vše zatím stojí na schválení zmíněné prováděcí vyhlášky a na rozjetí potřebného elektronického registru.

Podle lékaře Tomáše Zábranského ministerstvo vyhlášku napsalo tak, že přímo vyhovuje pouze produktům, které nabízí nizozemská firma Bedrocan. Ta nabízí gram za zhruba dvě stě korun. Věří proto, že nemůže projít připomínkovým řízením. „Ta vyhláška je špatně odborně i obchodně, je v přímém rozporu s antimonopolním zákonem a v přímém protikladu s tím, co chtěl zákonodárce,“ řekl Právu Zábranský.

Podle něj je neobhajitelná i měsíční maximální dávka 30 gramů, když část pacientů potřebuje i několikanásobek. Stejně tak považuje Zábranský za nesmyslné také ustanovení, podle něhož by nesměli léčebné konopí užívat pacienti mladší 18 let bez ohledu na svou diagnózu a individuální stav.

Autor: Právo, Oldřich Danda