Vytisknout tuto stránku

Není nám to Putna. Studenti vyzývají učitele k bojkotu

úterý, 21. květen 2013 08:34

mfddnes210

21.5.2013, Rubrika: Z domova, Strana: 3, Autor: Kateřina Frouzová, Téma: Ostatní

Studenti vyzývají docenty, aby nepřevzali od Zemana titul profesor. Protestují proti tomu, že odmítl jmenovat Martina C. Putnu. Kdo je tento literární historik?

Martin C. Putna má bezpochyby ostrý jazyk. Rád komentuje politické dění, nešetří katolíky. Aktivně vystupoval v předvolební prezidentské kampani proti Miloši Zemanovi, když vydal článek o „zlém dědkovi z  Vysočiny“ a natočil video, v němž parodoval Putina a poukazoval na to, že Zeman bude s Ruskem udržovat úzké vazby.

Avšak odbornost tohoto bývalého gymnazisty z Písku a nynějšího učitele Univerzity Karlovy nikdo nezpochybňuje. „Jeho přednášky bývají plné, protože jsou vynikající po odborné stránce, a navíc umí informace zajímavě podat,“ říká o něm předseda spolku Studentů Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Petr Konůpka. Pod zajímavým výkladem si můžete představit, že občas proloží tok informací vtípkem, zajímavým detailem, a  když se dostane k baroku, tak klidně zazpívá kus opery. V Putnovi je kus extroverta, který na sebe strhává pozornost. Například pražského pochodu Prague Pride se účastnil s transparentem „Katolické buzny zdraví Bátoru“. Toto heslo mu ostatně prezident Zeman včera vytkl.

Termín kontroverzní je v Putnově případě zcela na místě – netýká se však jeho odborné činnosti, ale veřejných aktivit.

Jako akademik se věnuje především antice, katolické literatuře a  dějinám katolicismu v Česku. Napsal desítky studií i článků a řadu knih. Rozruch způsobil dílem Křesťanství a homosexualita, v němž poukazoval na špatný postoj církve k homosexuálům. Přitom se sám Putna ke katolické církvi hlásí aktivně, a  to již od druhé poloviny 80. let, kdy totalitní režim věřící utlačoval. I to byl důvod, proč se jako student filozofické fakulty v roce 1989 zapojil do sametové revoluce.

Premiér Petr Nečas se včera ve sporu mezi Univerzitou Karlovou a  Hradem postavil na stranu akademiků. Každý má podle něho „právo chovat se pitomě jako pan Putna“. „To ještě není důvod mu upřít ve specializovaném oboru nějaký akademický postup, který by primárně měl být na odborných kruzích, čili příslušné univerzitě,“ řekl.

Zeman se zítra sejde s rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem, který ho k jednání vyzval.

„Tento prezidentský akt postihuje univerzitu jako celek, je to vyjádření nedůvěry všem, kdo posuzovali kvalitu nominovaných,“ shrnuje David Storch z Přírodovědecké fakulty UK. Sám má 11. června přebírat od prezidenta profesorský diplom za ekologii.

Totalitní praktiky, zlobí se vědci

Postoj pražských akademiků, kteří nyní prakticky o ničem jiném nemluví, podporují i ostatní vysoké školy. Množí se ostrá vyjádření na prezidentovu adresu. „Pevně doufám, že se jedná v tomto případě toliko o další mediální výstřelek prezidenta a  jmenování docenta Putny profesorem bude v příštích dnech podepsáno. V opačném případě bych se s tímto zcela nepřijatelným projevem bývalých totalitních praktik nemohl smířit,“ uvedl rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. A  šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková poslala Zemanovi „vytýkací“ dopis.

Nemlčí ani studenti, kteří včera protestovali v Praze před Fakultou humanitních studií UK, kde Putna přednáší. Vyráběli tu transparenty na větší akci, jež je naplánována na čtvrtek odpoledne na Hradčanské náměstí. „Očekávali jsme, že se pan prezident Zeman během víkendu vyléčí ze své virózy a zaujme adekvátní postoj. Bohužel se tak zatím nestalo. Proto jsme se rozhodli zahájit protestní akce. Není nám to Putna,“ hlásí student Petr Konůpka. Iniciativa Za svobodné vysoké školy vyzvala osobnosti, které měly přejímat titul společně s  Putnou, aby diplom z rukou hlavy státu nepřijímaly. Třeba Storch by si diplom nepřevzal, pokud by jej k tomu vyzval rektor Hampl, což se zatím nestalo.

Titul profesor vědci získávají za celoživotní dílo – hodnotí je necelé dva roky desítky odborníků, vědecké rady a komise, zahraniční experti. Tím vším Putna prošel. Navíc škola v jeho případě dokonce prověřovala Putnovy morální kvality a vystupování na veřejnosti.

„Považujeme to za bezprecedentní zásah do autonomie vysokých škol,“ zlobil se včera i předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

***

Chovám jisté pochyby o tom, že by pan prezident znal moji odbornou produkci a že by dospěl k názoru, že moje odborná produkce není kvalitní.

Autor: