Vytisknout tuto stránku

Vládě se líbí návrh úlev firmám kupujícím stroje k výuce studentů

čtvrtek, 25. duben 2013 12:02

ctk210

Praha 24. dubna (ČTK), autor: jd sdv mkv

Firmy, které nakoupí stroje a zařízení určené k odborném vzdělávání studentů především technických oborů, by mohly být v budoucnu daňově zvýhodněny. Vláda se dnes totiž kladně vyslovila k návrhu novely zákona o daních z příjmů, který předložila skupina vládních poslanců. Novinářům to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Poslanci chtějí novelou zejména podpořit spolupráci škol a firem při odborné přípravě studentů.

"Podniky budou více motivovány podílet se na praktické výuce, na praktické přípravě studentů středních a vysokých škol," uvedl Nečas. Finanční prostředky, které firma použije pro nákup technologií, přístrojů či pro formy stipendia a podobně si bude moci odečíst z daní. "Tím bude více firem stimulováno, aby se podílely na přípravě studentů především technických oborů," vysvětlil.

Návrh předložili tři poslanci ODS Pavel Staněk, Jiří Pospíšil a Jan Bureš s vládním kolegou z TOP 09 Františkem Laudátem. Novela počítá s tím, že pokud firmy budou využívat svůj majetek pro účely výuky po víc než polovinu doby provozu, budou si moct v roce, kdy ho uvedou do užívání, odečíst od daňového základu 110 procent jeho vstupní ceny.

Pokud by zařízení sloužilo studentům jen 30 až 50 procent času, mohly by si odečíst 50 procent ceny. Pokud firma majetek převede škole, mohla by si odečíst také 110 procent.

Vládní odborníci ale kabinetu nakonec přijaté kladné stanovisko v podkladech nedoporučovali. Poukazovali například na to, že návrh už nestanoví, co se rozumí použitím majetku na odborné vzdělávání. Neumožňuje prý ani zjistit dobu, po kterou by ho firmy využívaly skutečně k odbornému vzdělávání. Firmy by si také mohly snižovat základ daně i u strojů a zařízení získaných darem.

Poslanci v novele také navrhují zvýšení horní hranice odečitatelného motivačního příspěvku pro studenty. Nově by si firmy mohly odečítat u středoškoláků až 5000 korun místo dosavadních 2000 korun a u vysokoškoláků až 10.000 korun místo dosavadních 5000 korun.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: