Vytisknout tuto stránku

Budoucí vláda nechce školné na VŠ, rok ve školce bude povinný

pondělí, 16. prosinec 2013 10:04

ctk210

Praha 13. prosince (ČTK)

Budoucí vláda nechce školné ani zápisné na vysokých školách, slibuje růst platů ve školství. Počítá s tím finální verze koaliční smlouvy, kterou dnes představily strany vznikající koalice. Podle ní by měl být poslední ročník školky povinný. Ve vědě mají dostat podporu obory, kde je možné rychlé využití výsledků v praxi. Transformovat se má i kritizovaná vládní vědecká rada. Řadu z těchto opatření už slibovala i vláda Petra Nečase.

Se zavedením školného původně počítala Nečasova vláda, poté od něj ustoupila. Nový kabinet garantuje bezplatné vzdělávání na veřejných a státních vysokých školách.

"Podle ekonomických možností státu se zasadíme o zvyšování mezd zaměstnanců ve školství včetně nepedagogických pracovníků," stojí ve smlouvě. Počítá se také s kariérním řádem učitelů. Kromě vzdělání pedagogů by se mělo zlepšit i vybavení škol, a to hlavně díky dotacím z EU.

Evropské peníze chce budoucí kabinet využít i na vybudování nových školek a jeslí. "Poslední rok předškolního vzdělávání zavedeme v zásadě jako povinný," uvádí materiál. Zasadit se chtějí strany také o vznik firemních školek. Cenově dostupné mají zůstat školní obědy a družina.

Ve vzdělávání se mají podpořit přírodovědné a technické obory, výuka jazyků, etická výchova a vzdělávání k aktivnímu občanství.

"Je to v duchu těch nejbanálnějších frází o vzdělávání," reagoval na materiál Tomáš Feřtek ze spolku EDUin zabývající se vzděláváním. Kromě toho, že vzdělání opět nepatří mezi priority, kritizoval i to, že materiál neuvádí, jak dosáhnout slibovaných výsledků. Například u zvýšení platů učitelů není řečeno, na základě čeho by se měl kantorům zvedat plat. Jediná nová věc je prý takzvané duální vzdělávání, které počítá s praxí učňů v podnicích. To ale Feřtek označil za podlehnutí lobby velkých firem.

V oblasti vědy mají dostat přednost obory, v nichž je možné rychlé využití v praxi, jako biotechnologie, nanotechnologie, biochemie, medicína, informatika nebo strojírenství. Ve společenskovědních disciplínách to má být bádání zaměřené na kulturu a historii České republiky a tendencí v české společnosti.

Koalice slibuje také transformaci vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Na její fungování si v poslední době stěžuje část odborné obce. Dohady vyvolává také údajné nelegitimní jmenování tří členů, včetně první místopředsedkyně RVVI Miroslavy Kopicové. Upozornily na to Akademická a Vědecká rada Akademie věd ČR v posudku, který zpracoval Ústav státu a práva.

Koalice také tvrdí, že sníží závislost základního výzkumu na účelovém financování. To zřejmě uvítá Akademie věd ČR, protože chce novou vládu požádat o zvýšení státního příspěvku. Kvůli klesajícímu rozpočtu nemají akademici na opravy svých laboratoří a na nákup nových kvalitních přístrojů, právě ty se nedají financovat z grantů.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: