Vytisknout tuto stránku

V Karolinu Putna profesuru nedostane,o způsobu jmenování se jedná

úterý, 18. červen 2013 11:07

ctk210

Praha 5. června (ČTK)

Akademik Martin C. Putna nedostane profesorský dekret v Karolinu, o způsobu jmenování se stále jedná. Při oficiálním ceremoniálu jmenuje prezident příští týden všech ostatních 65 profesorů, sdělila ČTK Bohumila Potočná z ministerstva. Putna bude jmenován zvlášť poté, co jeho jmenování prezident Miloš Zeman úplně odmítl a posléze schválil s tím, že dekret předá ministr školství. Důvodem Zemanova kroku prý byl nesouhlas s veřejným vystupováním Putny.

"Ministr Fiala určí po dohodě s rektorem (Univerzity Karlovy) Hamplem den a místo předání," uvedla Potočná s tím, že v Karolinu 11. června, jako ostatní adepti na profesuru, to ale nebude.

Na 64 kandidátů na nejvyšší akademický titul předložil Hradu ministr školství, jednoho pak ministerstvo obrany, pod které spadá Univerzita obrany. Profesory navrhují vědecké rady po odborně velmi náročném profesorském řízení. Zeman uvedl, že mu vadil Putnův transparent s nápisem "Katolické buzny zdraví Bátoru", s nímž akademik přišel na pochod hrdosti sexuálních menšin Prague Pride.

Svou účast na ceremoniálu už kvůli nesouhlasu s prezidentovým postupem v kauze Putna odmítl rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, někteří další účast zvažují. Na podporu Putny se postavila řada akademiků, studentů, politiků i veřejně známých osobností.

Zeman se také s Fialou dohodl, aby v budoucnu přešla jmenovací pravomoc na ministra školství. Upravit to má novela vysokoškolského zákona. Rektoři tímto krokem ale příliš nadšení nejsou, do jmenování by se tak prý mohla promítat politika, protože ministr je s politikou spjat víc než hlava státu.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: čtk, kli mol