Vytisknout tuto stránku

Pražské VŠ žádají z EU o 2,6 mld, vyčerpat mohou jen dvě mld.

úterý, 21. leden 2014 10:23

Praha 17. ledna (ČTK) - Pražské vysoké školy si zažádaly o evropské dotace v celkové výši 2,6 miliardy korun, ministerstvo školství ale může rozdělit jen dvě miliardy Kč. Mimořádný zájem o dotace mají univerzity z hlavního města i proto, že dříve nemohly peníze čerpat. Praha jako bohatý region totiž neměla na podporu nárok, školy mohou získat peníze na nové laboratoře a vybavení jen díky výjimce. Podaly si celkem 21 projektů, sdělilo ministerstvo školství v tiskové zprávě.

Nejvíce projektů, 12, předložila Univerzita Karlova, pět projektů pak Česká zemědělská univerzita a zbytek ČVUT, Vysoká škola ekonomická a Vysoká škola chemicko-technologická. Univerzita Karlova chce dotace například na moderní vybavení pro fyzikální výzkum či vývojový inkubátor funkčních analýz pro lékařskou fakultu. Česká zemědělská univerzita si žádá o peníze na dřevařský pavilon, VŠE na rekonstrukci zázemí pro vědce a Vysoká škola chemicko-technologická na zlepšení laboratorní výuky. ČVUT by rádo z evropských peněz vybudovalo sídlo nového Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC).

Ministerstvo projekty do února posoudí, ty, které podporu získají, pak budou muset školy zrealizovat do konce roku 2015.

"Zájem z řad pražských vysokých škol nás samozřejmě těší i proto, že čas na realizaci projektů je skutečně velice omezený a málokdo si umí představit složitost často naprosto unikátních projektů z tohoto operačního programu," uvedl ministr školství v demisi Dalibor Štys. Peníze jdou z programu Výzkum a vývoj pro inovace, z něhož se budují po celé republice velká vědecká centra. Štys také připomněl, že v nadcházejícím dotačním období by již Praha měla být do financování zahrnuta.

Školy si mohly žádat o částku od 20 milionů do 1,1 miliardy korun. Projekty ale budou proplaceny jen do 68 procent celkové ceny, zbytek si musí školy sehnat jinde. Mimopražské projekty jsou přitom financovány EU z 85 procent.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: