Vytisknout tuto stránku

Objev českých vědců pomůže zlevnit výrobu vodíkových aut

středa, 20. únor 2013 06:57

hn210

20.2.2013, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1, Téma: Matematicko fyzikální fakulta

Výzkum

Vědci z Česka vyvinuli technologii, která výrazně zlevní výrobu moderních notebooků či mobilních telefonů, ale také aut nebo tepelných kotlů pro vyhřívání domů. Konkrétně těch, které jsou poháněné šetrným pohonem, například vodíkovým. Takový pohon totiž potřebuje katalyzátor, který v současnosti musí být vybaven platinou. Je tedy hodně drahý, a tak se zatím nevyplatí taková zařízení vyrábět sériově. Objevují se jen v prototypech. A právě to se díky českému vynálezu změní.

Vladimír Matolín z pražské Matematickofyzikální fakulty Univerzity Karlovy se svým týmem vynalezl metodu, která místo platiny používá oxid ceru. Platiny je třeba pouze zanedbatelné množství. Takový katalyzátor je zhruba stokrát levnější než platinový, ovšem stejně výkonný. Jen pro představu: současný katalyzátor v  palivovém článku pro vodíkové auto stojí kolem půl milionu korun. Ceroxidový vyjde zhruba na pět tisíc.

„Pokud se prokáže, že to funguje, tak by to na výrobu mělo velký vliv. Platiny je totiž málo a je skutečně drahá,“ říká ředitel České vodíkové technologické platformy Josef Šalamon.

Vynález už má Matolínův tým patentovaný v USA a v Japonsku. Na výzkum, do něhož jsou zapojeny i  univerzity v Německu, Itálii a Francii, dostal z Evropské unie grant v přepočtu 100 milionů korun. „Pracovali jsme na tom osm let. Zkoumali jsme, jak platinu v  katalyzátorech nahradit. A objevili jsme, že je to možné díky velmi tenkým vrstvám oxidu ceru,“ říká Matolín.

O výzkum už mají zájem i firmy. Například německá společnost Umicore začala nový katalyzátor testovat. „Jednáme i s  americkými investory,“ dodává šéf výzkumu. strana 4

Autor: