Vytisknout tuto stránku

Putna bude profesorem, ale Zeman mu ruku nepodá

čtvrtek, 23. květen 2013 11:36

hn210

23.5.2013 | Rubrika: Česko | Strana: 4 | Autor: Julie Daňková | Téma: Fakulta humanitních studií

Vizitku na dveřích pracovny akademika Martina C. Putny za pár týdnů ozdobí profesorský titul. Prezident Miloš Zeman jej odmítal jmenovat, ale nakonec dohodl s ministrem školství Petrem Fialou, jak Putnovi titul přiznat, aniž by navenek ustoupil. Pod profesuru literárního historika Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy se prezident přece jen podepíše. Jako podmínku si však stanovil, že ruku nově jmenovanému profesorovi nepodá.

Profesorský dekret Putnovi předá ministr Fiala. „Akceptuji to a dekret z jeho rukou převezmu,“ přijal řešení Putna.

Jenže akademikům stále schází vysvětlení, proč Zeman se svým podpisem tolik váhal. „Velice mi vadí, že prezident neřekl své důvody. Podle mě je z jeho strany nezodpovědné, že nechává nezodpovězené otázky. Jako v případě jmenování velvyslance v Bratislavě. Děsí mě, že by si veřejnost měla na jeho postupy zvyknout,“ míní rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

Prezident totiž v minulých dnech omezil své vysvětlení pro nejmenování Putny profesorem na to, že nesouhlasí se způsobem, jakým vystupuje na veřejnosti.

Monarchistické přežitky Zeman svým řešením celý spor převedl do roviny, ve které vystupuje jako prezident zbavující český právní řád „přežitků“, jakými jsou amnestie či udělování milostí. „Za stejně monarchistický přežitek považuji právo prezidenta jmenovat vysokoškolského profesora,“ uvedl včera Zeman.

Jenže zároveň s tím se snaží mluvit do toho, jak by nová legislativa měla vypadat. Fialovi řekl, že podle něj by jmenování profesorů mělo být svěřeno ministrovi školství. „V zájmu řešení současné situace jsem ochoten předložit změnu, kterou pan prezident žádá,“ potvrdil Fiala. On sám je zastáncem modelu, v němž je rozhodnutí o profesurách zcela v rukou vedení univerzit.

Otázku jmenování profesorů hodlá Fiala řešit samostatnou právní úpravou. V dlouho očekávané novele vysokoškolského zákona, která je nyní v připomínkovém řízení, s takovou možností nepočítá.

Kompromisní řešení Akademici považují prezidentem navržené řešení sporu o jmenování profesorů za přijatelný kompromis. Jenže pouze dočasný.

„Pokud je ministrem pan Fiala, který je respektován, nemá s tím akademická obec problém. Když si představím, že by to byla paní Kuchtová nebo pan Dobeš, tak podepisování profesury ministrem politikem považuji za úplně nepřijatelné,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek s tím, že takový scénář otevírá ještě větší prostor pro politické zásahy.

Fiala už uvedl, že zákon by jmenovací pravomoc ministra řádně definoval a omezil na symbolickou a formální roli.

Autor: