Vytisknout tuto stránku

Průkopnice Opava. Jako první otevře svá data

pondělí, 15. červenec 2013 12:04

mfdnes

15. 7. 2013; Rubrika: Kraj Moravskoslezský; Strana: 2; Autor: Markéta Radová

Říká se o nich, že jsou surovinou 21. století. V Česku proti cizině ale málo využívanou. Data. Opava se teď připojila k iniciativě, jejíž snahou je veřejně dostupné údaje úřadů převést do strojově čitelné podoby tak, ať je lidé uplatní na počítači nebo třeba v mobilu.

OPAVA Když si dnes Opavané chtějí něco opsat z magistrátní úřední desky, která je dostupná na internetu, musejí využít tiskárnu anebo tužku. Údaje jsou zde totiž - podobně jako u mnoha dalších měst - zveřejněny v naskenované podobě jako obrázky a není možné je jednoduše, třeba pomocí známé klávesové zkratky „kontrol C - kontrol V“, přenést do jiného počítače a zde s nimi dál pracovat.

Už brzy by se to ale mělo změnit. Opava se jako první z měst v Česku připojila k iniciativě takzvaných otevřených dat, za kterou stojí Fond Otakara Motejla, pražská Vysoká škola ekonomická a Matematickofyzikální fakulta Univerzity Karlovy. Díky tomuto kroku by podle zástupců iniciativy a opavského magistrátu mohli Opavané v budoucnu třeba prostřednictvím počítače, tabletu či chytrého telefonu využívat programy s informacemi o dopravních spojích ve městě, možnostech parkování, zdravotních zařízeních, cyklostezkách, ale například i o veřejných zakázkách nebo hospodaření města.

O tom, která data a do jakých elektronických formátů převedou, budou teprve Opavští jednat se zástupci Fondu Otakara Motejla a zmíněných vysokých škol. „Odborníci, kteří s fondem spolupracují, se v tuto chvíli seznamují podrobněji s tím, jaká data máme, v jakých je máme formátech a podobně. Na základě toho nám navrhnou další postupy,“ řekl Ondřej Skácel, pracovník vztahů s veřejností opavské radnice. Podotkl, že zatím se uvažuje o otevření dat, se kterými pracuje magistrát, v budoucnu by ale mohly přibýt i další veřejné instituce v Opavě.

A podle manažera Fondu Otakara Motejla Jiřího Knitla by se k Opavě postupně měla přidávat i další města a obce v zemi. Třeba i proto, že v Evropském parlamentu v současnosti leží aktualizovaná směrnice z roku 2003, která by měla veřejná data vlád, úřadů a institucí zpřístupnit všem zájemcům v otevřeném formátu pro libovolné zpracování. Pokud europoslanci směrnici schválí, budou mít následně členské země EU rok a půl na to, aby ji zakotvily do svých zákonů. Jaké konkrétní počítačové aplikace Opavané v budoucnu díky otevření dat využijí, to se teprve ukáže. Napomoci by tomu měli i studenti. Ti se nyní mohou přihlásit třeba do klání na webu www.otevrenadata.cz. „Budeme velmi rádi, když se zájemci z Opavy do soutěže přihlásí. Budou mít tak možnost využít pro vznik různých on-line aplikací právě nově otevřená data města,“ vyzval Jiří Knitl.

Případné obavy z toho, že převáděním dat do strojově čitelných formátů by mohlo vzrůst riziko úniků citlivých dat či třeba jejich krádeží, nejsou podle Jiřího Knitla na místě. „Informace jsou zveřejňovány v souladu s platnou legislativou či autorskými právy,“ uvedl Knitl a za pravdu mu dal i Jan Kotecký ze sdružení Oživení, které se snaží o prosazování transparentní veřejné správy. „Otevírání dat vnímáme v zásadě velmi pozitivně, není v tom žádný zjevný problém. Samozřejmě je přitom nutné dodržovat ochranu osobních údajů,“ řekl.

Autor: Mladá fronta DNES - Kraj Moravskoslezský, Markéta Radová