Vytisknout tuto stránku

„Náš laser je šlechtic mezi přístroji“

středa, 3. červenec 2013 11:08

mfdnes

3.7.2013; Rubrika: Kraj Hradecký; Strana: 2; Autor: (tů)

Uznávaný oční lékař Pavel Rozsíval zavádí ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové laserové operace šedého zákalu. A pevně věří v jejich budoucnost, byť nejsou levné.

„Právě jsem se vrátil z kongresu ve Veroně. Tato technologie má řadu aplikací. Ukazovali tam operace zákalu čočky u dětí, které provádí zatím jen jeden kolega na světě a při nichž se dá otevřít zadní část čočky. Taková preciznost, kterou umožňuje laser, je rukou nedosažitelná,“ říká Rozsíval, který vede dvacet let katedru očního lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci.

Za sebou má přes 35 tisíc nitroočních operací, převážně šedého zákalu, a přes 6,5 tisíc refrakčních operací, při nichž se odstraňují dioptrie.

Proč jste se tento laser rozhodli pořídit?

Dlouho se zabýváme refrakční chirurgií a nabízíme pacientům dost zákroků, které si sami platí. Vytvořili jsme tedy podnikatelský záměr nemocnice a asi půldruhého roku jej projednávali z nejrůznějších stran, abychom zdůvodnili ekonomiku provozu, jak se přístroj zaplatí. Není to ani dárek od nemocnice, ani od státního pojištění. Je to spíše vnitřní leasing nemocnice. Cenu 12 milionů korun musíme z provozu zaplatit nejpozději do pěti let. Laser se bude používat i pro refrakční operace, které se tu provádějí. Má širší použití, takže nepochybuji, že se časem splatí.

Nahrazujete tímto laserem jinou techniku?

Žádný takový přístroj tu nebyl, je to součást operace, která se dosud provádí rukou pomocí nožů, pinzet a dalších nástrojů. Tento postup děláme dál, je výborně vypracovaný, ale s laserem je mnohem přesnější. To je jeho výhoda.

Získat laser bylo složité?

Vyžadovalo to splnění řady podmínek. Tento laser je šlechtic mezi přístroji. Musí tu být určitá teplota, vlhkost, musí stát na jednom místě, aby se nerozladil. Proškolilo se pět lékařů, stálo to sto tisíc korun za každého. Při tréninku je třeba zvládnout deset operací pod dohledem vycvičeného lékaře. Získat laser nás stálo strašné úsilí, jsem rád, že se nám to povedlo. Je tam však i velký závazek. Uspokojení pociťuji z toho, že patříme k těm několika málo v republice, kteří se těmito operacemi zabývají a jsou na začátku tohoto procesu.

Kolik zákroků jste již provedli?

Na oční klinice jsme femtosekundovým laserem za krátkou dobu provedli více než 70 operací čočky. Stanovili jsme cenu 12 tisíc korun jako doplatek při laserové operaci šedého zákalu, což odpovídá provozním nákladům.

Je o laser zájem, i když si lidé musí připlácet?

Jsou lidé, kteří nelitují peněz, aby se docílilo co nejlepšího výsledku. Nechtějí to zadarmo, chápou, že vždy to nejde.

Kritické hlasy upozorňují na nákladnost této léčby. Klady převažují?

Přes všechny možné námitky k ekonomice provozu, logistice a organizaci pracoviště to budou pacienti, kteří rozhodnou o uplatnění femtosekundového laseru při operacích šedého zákalu. Lasery jsou jen dalším nástrojem chirurga a jako nástroje se budou dále vyvíjet. Během 10 až 20 let budeme operovat šedý zákal zcela jinak, technologiemi, které ještě nebyly vynalezeny. Můžeme si být jistí, že operace bude vždy vyžadovat chirurga, neboť myšlení operatéra prostě nelze naprogramovat do laseru nebo jakéhokoliv jiného přístroje.

Autor: Mladá fronta DNES, tů