Vytisknout tuto stránku

Více jídel pro vegetariány a obsazenější koleje. Nový rektor UK plánuje změny

čtvrtek, 20. únor 2014 10:20

hn210

17. února 2014

Univerzita chce nabídnout jak ubytování ve vyšším standardu, tak levnější variantu pro studenty ze sociálně slabých rodin. V rámci výuky chce více spolupracovat s dalšími vysokými školami nebo dokončit výstavbu vědeckých center.

Nový rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v pondělí představil své plány na rozvoj univerzity v příštích čtyřech letech. Důraz chce dávat především na rozvoj vzdělávacích programů nebo výstavbu vědeckých center. Proměnou projdou i studentské koleje.

Do dvou let chce Zima dokončit několik velkých investičních akcí. Kromě toho chce více spolupracovat s pražskými vysokými školami a Akademií věd ČR.

Část kolejí Univerzity Karlovy projde rekonstrukcí a část se prodá. Nový rektor do nich chce nalákat více zájemců o bydlení. V současné době je jejich obsazenost přibližně 77 procent, část prostor by se tak mohla přeměnit na studentské kluby nebo byty pro akademické pracovníky.

Zlepšit se má také stravování v menzách, kde by se měla rozšířit například nabídka vegetariánských jídel.

V rámci investičních akcí chce škola dokončit projekt například Centra Biocev, kde spolupracuje s Akademií věd v oblasti biotechnologií a biomedicíny, hotové by mělo být i univerzitní medicínské centrum, ve kterém bude sídlit pět teoretických ústavů Lékařské fakulty v Plzni, a dokončí se také univerzitní kampus lékařské a farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové.

Kromě toho nyní procházejí rekonstrukcí například menza v Troji a připravuje se projekt Kampus Albertov. Změny se možná dočká i objekt na Smetanově nábřeží, který v loňském roce poškodil výbuch plynu. Usiluje o něj Univerzita Karlova spolu s Akademií múzických umění. Vzniknout by tam mohl společný výukový prostor.

Zájem o ubytování na kolejích se velmi liší podle jejich polohy. Například Švehlova kolej u náměstí Jiřího z Poděbrad je velmi oblíbená, zatímco koleje v Brandýse nad Labem jsou téměř prázdné. "Chceme, aby kvalita byla tak dobrá, aby těch lidí bylo víc," uvedla Alice Němcová Tejkalová z Univerzity Karlovy s tím, že prosazují klientský přístup.

Místo kolejí podnájem za stejné peníze

Přitom dříve musely koleje studenty odmítat, a dnes mají volné kapacity. Způsobil to především demografický pokles, ale také to, že za stejné peníze si skupinka studentů může v Praze pronajmout i vetší byt. Na kolejích přitom mohou být studenti v kontaktu se spolužáky, využívat řadu doplňkových služeb a část kolejí je i v atraktivní lokalitě blízko centra.

"V rámci revitalizace kolejí je plánovaná diverzifikace ubytování či proměna části na byty pro mladé kolegy," uvedla univerzita. Škola chce nabízet jak ubytování ve vyšším standardu, za který si studenti hledající větší pohodlí mohou připlatit, tak i co nejlevnější ubytování ve vícelůžkových pokojích, aby na ně dosáhli studenti ze sociálně slabých rodin.

Na kolejích by také mohly v případě nevyužitých kapacit dostat prostor studentské kluby a spolky. Co přesně by se mělo změnit, má příští rok nastavit dlouhodobý záměr rozvoje.

Nejdražší jednolůžkový pokoj s vlastním sociálním zázemím nyní stojí kolem 5500 korun měsíčně, naopak nejlevnější čtyřlůžkové kolem 1700 korun.

Kromě menz plánuje UK zkvalitnit také servis v menzách. Kapacita menz zůstane stejná, jídlo by se ale mělo v budoucnu vařit na méně místech. Proti kvalitě menz a kolejí UK navíc loni studenti sepsali petici, vadilo jim neefektivní hospodaření.

Autor: