Vytisknout tuto stránku

Doporučená denní dávka chaosu

čtvrtek, 12. květen 2016 10:56

Nová výstava v Malé galerii vědeckého obrazu (budova děkanátu UK MFF, Ke Karlovu 3, 1. patro vedle knihovny) nazvaná Doporučená denní dávka chaosu představí fraktálovité grafiky autorky Elišky Vokounové a bude slavnostně zahájena v pondělí 28. ledna 2008 v 15 hodin. Výstava bude trvat do 17. března 2008.

_SmiliesAA_300_226

_SpidersCaveAA_300_226

Eliška Vokounová je studentkou prestižního gymnázia v Praze.

Prioritně se věnuje jazykům, společenským vědám a informatice. Zajímá se o umění ve všech podobách - píše povídky, hraje na didgeridoo, fotografuje a tvoří fraktály.

K počítačové grafice se dostala prostřednictvím internetové komunity umělců (www.deviantart.com), kde se poprvé setkala s fraktály. Začínala s jejich tvorbou jako samouk, později pro rozšíření obzoru spolupracovala s několika zahraničními umělci. Ačkoliv se fraktály zabývá už téměř dva roky, stále je bere jako hobby, nikoliv jako profesi.

O technice:

Fraktály jsou obrazce založené na matematických funkcích, zjednodušeně řečeno. Pro jejich tvorbu si můžeme vybrat z poměrně velkého množství editorů, které se od sebe velmi liší. Autorka, jejíž práce zde vidíte, pracuje převážně s programem Apophysis (www.apophysis.org). Principem vytváření obrazů v tomto editoru je vrstvení rozličných kombinací matematických funkcí; posouvání a mutace vrstev zde hraje také důležitou roli. Umění spočívá ve znalosti co která funkce s obrázkem udělá. Těchto variant jsou však desítky a když započítáme možnost jejich vrstvení, máme tu náhle tisíce, či spíše milióny různých kombinací, tím pádem milióny zcela odlišných obrázků. Toto muže leckterého umělce odradit, neboť ani po létech zkušeností s programem stále nemůžete obsáhnout všechny jeho možnosti. Na druhou stranu velká variabilita zabraňuje tomu, aby dva umělci udělali úplně totožný fraktál, tudíž se můžete spolehnout na opravdovou originalitu fraktálního díla.

Autor: