Vytisknout tuto stránku

Vysoké školy nesouhlasí s pravidly rozpočtové odpovědnosti

úterý, 18. červen 2013 11:11

Olomouc 6. června (ČTK)

Veřejné vysoké školy nesouhlasí s návrhem zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, podle kterého by prý musely složitěji vykazovat své příjmy a výdaje. Rektoři vysokých škol shodně tvrdí, že návrh nezefektivní hospodaření vysokoškolských institucí a pouze zvýší jejich náklady na administrativu. Novinářům to dnes po jednání České konference rektorů v Olomouci řekl rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls.

"Návrh zvyšuje náročnost na fiskální vykazování, četnost vykazování a nevnáší nic, co by vedlo ke zefektivnění využívání peněz. Je to krok, který nás jenom zatíží a nijak nepomůže z hlediska průhlednosti financí a administrativní náročnosti toho, co školy musí vykazovat," uvedl Hindls, podle kterého rozpočtovou střídmost vysokým školám ukládá už vysokoškolský zákon.

Návrh nových pravidel podle Hindlse staví vysoké školy na úroveň organizačních složek státu. "Staví nás do role, kdy nám výrazně ubírá vlastní samostatnost, která je daná vysokoškolským zákonem, a to v tom smyslu, že my už nyní musíme ve většině položek rozpočtu vykazovat vyrovnaný rozpočet. Teď se nám ukládá, abychom měsíčně vykazovali nejen výnosy a náklady, ale také příjmy a výdaje, což je jiný princip vykazování," podotkl Hindls. Požadovanou administrativu podle něj přitom může zvládnout ministerstvo školství, které zodpovídá za rozpočtovou kapitolu školství. "Není třeba, abychom i my tímto složitým způsobem dělali to samé," podotkl.

Rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs upozornil, že administrativa by byla pro vysoké školy velmi nákladná. "Budeme nuceni utrácet peníze například z toho, co dostáváme na výuku, jenom proto, abychom státu dali zpátky informace, které pro něj nebudou mít žádný význam, protože je už má," uvedl Kůs.

Návrh zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti je podle rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla už ve značně pokročilém legislativním stádiu. "Tato pravidla by se netýkala zdaleka jenom prostředků, které dostáváme od státu na vzdělávání. Týkalo by se to všech prostředků vysokých škol," upozornil Hampl, podle kterého příspěvek státu nyní u většiny veřejných vysokých škol tvoří menšinu jejich rozpočtu.

Návrh zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který řeší konkrétní pravidla při sestavování rozpočtů a střednědobého rozpočtového výhledu i působnost a fungování Národní rozpočtové rady, na konci května schválila Legislativní rada vlády Návrh zákona navazuje na ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, tedy na takzvanou finanční ústavu, která je nyní v Poslanecké sněmovně.

Hlavním cílem zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti je podle Pavly Zdráhalové, mluvčí ministra a šéfa legislativní rady Petra Mlsny, "dosažení zdravých a dlouhodobě udržitelných veřejných financí, zlepšení hospodaření ČR a posílení transparentnosti a efektivnosti veřejných financí".

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: čtk, beh jpt