Vytisknout tuto stránku

Studenti a VŠ mohou z norských fondů získat přes 15 milionů

čtvrtek, 20. únor 2014 10:31

ctk210

Praha 18. února (ČTK)

Studenti, akademici a vysoké školy mohou z norských fondů získat přes 17 milionů korun na studijní pobyty v Norsku či mezinárodní projekty univerzit. O grant si mohou studenti a instituce žádat do 17. dubna. Během tohoto roku se uvolní peníze také pro základní a střední školy. ČTK o tom informovala Jitka Novotná z Domu zahraničních služeb, který má čerpání fondů v Česku na starosti.

"Norské fondy a fondy Evropského hospodářského prostoru nabízejí jednotlivcům možnost uskutečnit výjezd do Norska, Lichtenštejnska a na Island a vzdělávacím institucím možnost realizovat mezinárodní projekty s těmito zeměmi," doplnila Veronika Havlů z Domu zahraničních služeb. Aktuální výzva se ale týká jen Norska, je v ní celkem 630.779 eur (asi 17,2 milionu korun).

Studenti mohou vyjet do Norska na univerzitu na tři až deset měsíců, doktoranti na nejvýše dvouměsíční výzkumný pobyt a pedagogičtí pracovníci vysokých škol až na půl roku. Na tuto studijní cestu přitom mohou z fondů získat až 175.000 korun plus cestovní výlohy. Na rozvoj mezinárodní spolupráce mohou vysoké školy získat až 1,375.000 korun včetně povinného spolufinancování školami ve výši deset procent. Výjezdy i projekty se musejí uskutečnit od září letošního roku do září 2016.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: