Vytisknout tuto stránku

Pražské univerzity si sáhnou na peníze z EU

středa, 17. duben 2013 16:32

hn210

9.4.2013, Rubrika: Česko, Strana: 4, Autor: Julie Daňková, Téma: Univerzita Karlova

VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ Peníze z evropských fondů

Vysoké školy v Praze mohou získat tři miliardy korun Poprvé se tak dostanou k evropským penězům na podporu vědy

Rektoři pražských vysokých škol začínají oprašovat projekty, které by si z vlastního rozpočtu nemohli dovolit. Poprvé se jim totiž otevře cesta k programu, kterým do Česka tečou evropské peníze na výzkum a vývoj.

Praha jako bohatý region na ně až dosud neměla nárok, jenže nyní se ministerstvu školství podařilo s Evropskou komisí dojednat, že tři miliardy na rozvoj vědy mohou využít i vysoké školy v hlavním městě.

Nové laboratoře v Dejvicích Například na ČVUT by evropské peníze rádi investovali do moderního centra pro vývoj špičkových aplikací a zdokonalování robotů.

„Připravujeme projekt rekonstrukce a dostavby budovy bývalé technické menzy v ulici Jugoslávských partyzánů pro Český institut informatiky, robotiky a  kybernetiky - centrum Antonína Svobody. Máme platné územní rozhodnutí a  pracujeme na dokumentaci pro stavební povolení, takže projekt bychom mohli stihnout připravit do poloviny roku 2015,“ říká rektor ČVUT Václav Havlíček o  plánu za půl až tři čtvrtě miliardy korun. Šanci uspět má zhruba desítka pražských projektů na modernizaci budov, učeben a přístrojového vybavení. „Z našeho pohledu půjde zejména o pořízení nových technologií a přístrojů,“ uvádí Stanislav Štech, prorektor pro rozvoj Univerzity Karlovy.

Pražské školy si totiž dlouhodobě stěžují na nespravedlivé podmínky, které v rozdělování evropských peněz na výzkum a vývoj panují. „Vysokoškolské a výzkumné instituce z hlavních měst Evropské unie nejsou automaticky také bohaté. Jejich aktivity mají na druhé straně pozitivní dopad na celou zemi, jen na Univerzitě Karlově tvoří mimopražští studenti šedesát osm procent všech studentů a velká část z  nich se také po skončení studia domů vrátí,“ vysvětluje Štech.

Také z  pravidelných průzkumů mezi absolventy České zemědělské univerzity vyplývá, že po získání vysokoškolského diplomu odchází sedmdesát procent studentů do krajů mimo Prahu.

Argumenty akademiků z  hlavního města konečně vyslyšela i Evropská komise a ministerstvu školství v  létě kývne na financování výzkumu v Praze.

EU zaplatí 60 procent Resort, který řídí Petr Fiala, ale nejprve musí splnit dvě podmínky bruselských komisařů - prokázat, že podpořené projekty budou mít celorepublikový dopad, a zajistit, aby se pražské univerzity na projektech podílely z více než patnácti procent, jak je u projektů placených z evropských fondů jinak běžné.

„Zatím to vypadá, že finanční spoluúčast ze strany škol bude čtyřicet procent, ale jsme připraveni hledat spolu s vysokými školami způsoby, jak vyšší spolufinancování naplnit,“ říká náměstek ministra školství Michal Zaorálek, který má na starosti evropské fondy.

Jeho úřad nyní připravuje finanční analýzy a hledá zdroje ve státním rozpočtu, z kterých by školám pomohl projekty dofinancovat.

Nic nenamítají ani mimopražské univerzity, které díky podpoře z Bruselu nyní v regionech budují velká výzkumná centra. „Evropské fondy pomohly vyrovnat rozdíly mezi regiony. Do budoucna bych se ale přimlouval za rovnoměrný rozvoj všech vysokých škol v Česku bez rozdílu na tom, kde jsou,“ říká Ivo Vondrák, rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě. Podobně uvažuje i rektor brněnské Masarykovy univerzity. „Určitě to vítáme, protože současná situace vytváří uvnitř vysokoškolského systému zvláštní napětí,“ míní Mikuláš Bek.

Pražské univerzity i ministerstvo školství už nyní vyjednávají, aby na ně Brusel nezapomněl ani v příštím rozpočtovém období EU, ve kterém do Česka přiteče celkem 500 miliard korun.

***

Na Univerzitě Karlově tvoří mimopražští studenti šedesát osm procent všech studentů a velká část z nich se také po skončení studia domů vrátí. Stanislav Štech prorektor pro rozvoj

Vysoké školy a  peníze z EU Třetina studentů je v Praze Na veřejných vysokých školách, kde se koncentruje většina výzkumu, studuje 333 501 studentů, z toho 117 298 studentů na pražských vysokých školách. Hlavní město je ale regionem s HDP na hlavu vyšším než 75 % průměru EU, a proto nemůže čerpat z Operačního programu Výzkum a  vývoj pro inovace, ve kterém má Česko k dispozici kolem 50 miliard korun. Peníze pro Prahu Díky úsporám z veřejných zakázek a příznivému kurzu koruny a eura ministerstvo školství uspořilo ze zmíněného operačního programu tři miliardy korun. Pražské univerzity z nich mohou do konce roku 2015 realizovat 10 projektů. Evropské peníze 3 MILIARDY, které ministerstvo školství ušetřilo z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, možná dostanou pražské vysoké školy.

Autor: