Print this page

Stop-time: Prorektor Krištoufek nejen o hodnocení vědy

Thursday, 15 December 2022 17:17

Členové vedení Univerzity Karlovy analyzují a komentují aktuální témata v podcastové sérii Stop-time. Význam doktorského studia a připravované změny v této oblasti přibližuje v novém díle prorektor pro vědeckou a tvůrčí činnost Ladislav Krištoufek. Zamýšlí se rovněž nad různými přístupy k hodnocení vědy a nad specifiky dialogu v akademickém prostředí. Pořad již tradičně moderuje Martina Vrbová.

CA1A0055
„Bez dobře zaplacených doktorandek a doktorandů se dobrá věda dělat nedá,“ říká prorektor Ladislav Krištoufek v interview s Martinou Vrbovou.

Pravidelný Stop-time (čili minuty věnované současným i budoucím výzvám Univerzity Karlovy) zve zajímavé hosty z vedení UK, aby informovali o tom, co právě řeší a chystají. Odpovídají nejen na tyto otázky: Co čeká univerzitu v nejbližších měsících a letech? Čím mohou přispět současné společnosti a o co se zajímají? Jsme rádi, že následující krátkou pauzu, váš osobní stop-time, věnujete právě setkání s některým z nich.

Hodnocení vědy? Hledání rovnováhy mezi bibliometrií a peer review

Čím se prorektor Krištoufek na Univerzitě Karlově přesně zabývá? „Pode mě spadá odbor pro vědu a výzkumoddělení doktorského studia, které je pod studijním odborem (rektorátu). Je to kombinace vědy a výzkumu i doktorského studia, což s tím pochopitelně souvisí. A ta agenda je ohromně široká,“ říká profesor Ladislav Krištoufek, jenž dbá o institucionální i externí financování výzkumu, vnitřní a vnější hodnocení vědy, juniorní vědu či vědecké institucionální spolupráce.

CA1A0078„Hodnocení vědy není vůbec jednoduché, zvláště pro univerzitu, která je – co se týče oborů – širokospektrální, což Univerzita Karlova určitě je. Srovnáváte, aniž bych se chtěl někoho dotknout na jedné či druhé části spektra, přírodovědce s historiky a teology. To vůbec není jednoduché,“ vypráví profesor Krištoufek, ekonom, který se nedávno sám dostal do prestižního přehledu Highly Cited Researchers 2022 dle společnosti Clarivate. Popisuje též výhody i nevýhody scientometrie anebo důkladného peer review vědeckých výsledků.

Samozřejmě dojde i na plánovanou a diskutovanou reformu doktorského studia v Česku: „Bez dobře zaplacených doktorandek a doktorandů se dobrá věda dělat nedá,“ říká Krištoufek v novém podcastu o nezbytnosti kvalitních mladých doktorandů pro vědeckou činnost. A čeho využil bývalý proděkan FSV UK v nové funkci? „Většina těchto pozic je hodně o komunikaci; je to věc, kterou se člověk učí a bude učit,“ líčí ekonom, když upozorňuje na složitost akademických struktur a jakoby paralelních hierarchií: jsou tu akademické senáty, kolegia děkanů, výzkumné týmy, oborové rady, koordinační rady a tak dále. „Není to velká politika, ale už je to politika,“ zazní v nové epizodě. Celou si ji můžete poslechnout zde:

V moderování pořadu Stop-time se střídají dva zkušení novináři a „rozhlasáci“.

Martina Hynková Vrbovávrbova

Vystudovala klasickou kytaru na Státní konzervatoři v Praze a na konzervatoři Reina Sofia v Madridu. Táhlo ji to však k mikrofonu a před televizní kameru. Začínala jako programová hlasatelka v České televizi a na stanici Český rozhlas Praha. Postupně moderovala řadu pořadů. V roce 2009 získal cyklus pořadů Retro, který uváděla, televizní cenu Elsa za nejlepší magazín. V současnosti uvádí live magazín Sama doma na ČT. Spolupracuje na vzniku pořadu 13. komnata, píše scénáře a stojí u zrodu některých nových televizních projektů.

veverkaLuboš Veverka

Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. V průběhu novinářské dráhy se zaměřoval především na popularizaci vědy a techniky, například v Lidových novinách. V letech 2005 až 2012 působil v Českém rozhlase Leonardo jako redaktor a později šéfredaktor, odvysílal několik set premiérových živých diskusí z cyklu Třetí dimenze a moderoval také další pořady včetně živých nahrávek s publikem. Spolupracoval na přípravě titulů z knižní Edice Leonardo. Od roku 2013 působí na Matematicko-fyzikální fakultě UK, kde pracuje v Oddělení propagace a mediální komunikace. Autorsky spolupracoval na některých titulech z edice popularizace nakladatelství MatfyzPress (Cesty nesmrtelnýchTenkrát v listopadu).

Pravidelně a na více zvukových kanálech

Na příští zastavení, váš Stop-time, se můžete těšit opět za čtrnáct dnů na témže místě: na webu magazínu Forum a dalších zvukových kanálech Spotify nebo Soundcloud. Udělejte si čas a brzy na slyšenou!

CA1A0031

Author: Martina Vrbová, Luboš Veverka
Photo: Hynek Glos