Vytisknout tuto stránku

Hýbat se můžeme i během omezení: #FTVSNezastavis

úterý, 16. březen 2021 15:18

Veřejná sportoviště jsou kvůli pandemii koronaviru už řaduměsíců uzavřena a nejen česká populace se přestává hýbat. Změnit se to snaží i Fakulta tělesné výchovy a sportu UK, která projektem #FTVSNezastavis inspiruje a motivuje širokou veřejnost ke zdravému pohybu.

cvrckovaUž od podzimu loňského roku FTVS UK vypisuje tréninkové výzvy, kterých se mohou zúčastnit jak současní studenti, tak učitelé a zaměstnanci celé Univerzity Karlovy. Stačí splnit předepsaný úkol a označit na instagramu ve stories @UKFTVS a @unikarlova. Poté přidat hashtag #FTVSnezastavis a označit alespoň pět přátel. Nejlepší v jednotlivých výzvách pak dostávají zajímavé ceny.

„Do akce #FTVSnezastavis jsem se zapojila proto, protože mám ráda výzvy a tenhle nápad mi přišel parádní. V téhle době, kdy jsme všichni doma a většina z nás nemůže dělat svůj oblíbený sport, je každá výzva v době covidu zpestřením,“ říká Nikola Cvrčková, která uspěla ve výzvě obratnosti s míčem.

„Plnila jsem všechny výzvy FTVS a zrovna u téhle jsem měla štěstí na výhru, ale abych pravdu řekla, tahle výzva mi dělala největší problém,“ přiznala.

„Asi jako většina studentů FTVS sleduji fakultní Instagram, kde se právě akce #FTVSNezastavis konala, tak jsem ji tam taky objevil a přišlo mi to velice zajímavé zpestření této zvláštní doby... Studium sportu bez sportu je opravdu zvláštní, tak jsme alespoň nějakým způsobem mohli zůstat spojeni se školou a pohybem,“ chválí projekt Ondřej Vrabec.

Jako nejlepší uspěl ve výzvě Stojka - a jeho výkon si můžete prohlédnout v přiloženém videu pod článkem.

Fakultní videa inspirují k pohybu

Všech výzev se poctivě účastnil rovněž Martin Bejbl a to navíc velmi kreativně, takže nebylo divu, že obdržel Cenu za fantazii při tvorbě výzev. „Do akce jsem se zapojil, protože se mi líbila samotná myšlenka, ale také všechny úkoly a abych se nějak zabavil. Zúčastnil jsem se téměř všech výzev protože mě všechny oslovily, některé byly zaměřeny více na fyzickou zdatnost, jiné na technické provedení a někdy bylo potřeba zapojit i trochu důvtipu,“ popisuje Martin.

bejbl1bejblbejbl2

Po pozitivních ohlasech ze strany studentů se projekt #FTVSNezastavis otevřel i pro širokou veřejnost, když fakulta začala výzvy vydávat na youtube kanálu UK FTVS. Zde jsou také od začátku března pravidelně zveřejňována tréninková videa, která si doma může vyzkoušet každý.

Autor:
Foto: Shutterstock, archiv studentů FTVS
Ondřej Vrabec při výzvě Stojka