Vytisknout tuto stránku

Podcast Balast: Nově o umění i kunsthistorickém skanzenu

neděle, 28. listopad 2021 20:26

_podcast_klimesova_1.png„Já našemu ústavu v Celetné ulici říkám kunsthistorický skanzen, protože to tam tak vypadá. A svým způsobem to máme rádi. Za mých studií, která skončila v roce 1976, se 20. století ve výuce vytěsnilo. Skoro pořád jsme měli přednášky o středověku. Nyní, jak to vidím dnes, se výuka začala masivně přesouvat k 20. století. Nejprve k první polovině, potom tedy k druhé, která je teď v centru velkého zájmu,“ objasňuje profesorka Marie Klimešová z Ústavu pro dějiny umění (ÚDU) na Filozofické fakultě UK, jež se stala hostem listopadové epizody podcastu Balast.

Balast se vydal do kunsthistorického skanzenu navštívit dějiny umění. Vyjma ústavu jako takového byla velká pozornost věnována českému výtvarnému umění v období dvou totalit 20. století. Právě tato látka tvoří hlavní pole zájmu profesorky Klimešové, která se dílům vznikajícím v nesvobodných časech věnuje na vědecké i v kurátorské rovině. Ze své zkušenosti s významnými díly si stojí zatím, že škatulkovat tato období do otřepaných stereotypů rozhodně není na místě.

Důkladným výzkumem proti stereotypům

„Celoživotně bojuji proti všem klišé a stereotypům. Domnívám se, že neexistuje žádné období historie, které by bylo prázdné. Já jsem se dvakrát v životě pustila do práce na etapách, které byly považovány za absolutní propad. Za období, kdy se vůbec nic nestalo. Nejdřív to byla druhá polovina 50. let a začátek 60. let. A později zase naopak od konce války do poloviny 50. let. Vždy jsem měla velké obtíže někoho přesvědčit, aby udělal výstavu či vydal publikaci. A následně vždy všichni s údivem zjišťovali, že tvorba byla tehdy nesmírně zajímavá, intenzivní a hodna zájmu. A musím také říci obchodovatelná. To se většinou následně projeví,“ líčí profesorka Klimešová své zkušenosti s výtvarnou tvorbou v totalitních časech.

Onen kunsthistorický skanzen autoři tohoto dílu prošli rovněž se studentskou průvodkyní. Tou se stala Hanka Havlíčková, která na ÚDU finišuje bakalářský titul. Nahlédli spolu do bludiště, jemuž na ústavu říkají knihovna nebo na jedny z nejtěžších předmětů, které na studenty číhají v prvních dvou letech studia a po jejichž splnění vyučující gratulují studentům. Studentské perspektivy i tentokrát reprezentovali stálí hosté: doktorand filosofie Marek Kettner a kapitán florbalistů FF UK Karel Srnský, který připomněl, že se až do 50. let udílely na olympijských hrách medaile také za umělecké disciplíny: hudební skladatel Josef Suk například takto získal stříbro na olympiádě v Los Angeles.

Balast je oficiálním popularizačním podcastem Filozofické fakulty UK. Studentsky dynamickou formou představuje jednotlivé humanitně-vědní obory v jejich vlastním prostředí. Tedy na společensky závažných tématech. Nadčasově aktuální pořad vychází každé první pondělí v měsíci a obsahuje řadu rubrik od studentských perspektiv po rozhovory s odborníky. Vybrané díly sdílí rovněž magazín Forum.

Autor: Ondřej Černý, Filip Liška
Foto: Shutterstock, Balast