Vytisknout tuto stránku

Hudba spojuje. Přidejte se ke Sboru a Orchestru UK

pondělí, 7. březen 2022 09:04

Sbor a Orchestr Univerzity Karlovy přijme do svého středu nové členy a členky. Vítáni jsou jak hráči na hudební nástroje, tak sboristé. „Přijďte na zkoušku a ničeho se nebojte. Jsme skvělý kolektiv, kam dobře zapadnete,“ lákají dvě současné členky sboru Adléta HanžlováHana Hledíková.

PHOTO  2 Karolinum Christmas 19.12.2018

Orchestr Univerzity Karlovy přijímá hráče na smyčcové nástroje pro všechna oddělení, obzvláště pak violy a kontrabasy, vítány jsou rovněž housle a violoncella. V tomto semestru jsou volná místa také pro hoboje, fagoty a horny. První zkouška pro nové členy se koná 9. března; obvykle se zkouší každou středu v době mezi 19:30 a 22:00 hodin.

Zahajovací zkouška a předzpívání pro nové členy Sboru UK se koná rovněž ve středu 9. března od sedmnácti do devatenácti hodin v Charvátově sálu III. Interní kliniky 1. lékařské fakulty UK (na adrese U Nemocnice 1, v prvním patře). Letos bude možnost předzpívání dokonce i přes Zoom, a to v neděli 13. března od osmnácti do devatenácti hodin. Jinak se stačí objevit na zkoušce 9. či 16. března (ovšem s respirátorem a platným covid certifikátem – dle pravidel místa, kde Sbor UK zkouší).

sbor4

Na předzpívání se není třeba nějak speciálně připravovat. „Spousta lidí možná může mít přehnanou představu, že se věnujeme skladbám, na něž oni nebudou stačit. Ale my nepočítáme, že přijdou profesionálové, vždyť to ani my nejsme,“ uklidňuje zájemce Hana Hledíková, která ve sboru zpívá už pátým rokem a na Filozofické fakultě UK dokončuje studium anglického a českého jazyka (specializační studium).

„První zkouška slouží především k tomu, aby se ověřilo, zda správně slyšíte tóny. Pokud ano, už nezáleží na tom, pokud nemáte zkušenosti. Vše vás rádi naučíme,“ pokračuje Hanka. „Neočekává se, že na prvním předzpívání budete umět celou skladbu zpaměti,“ doplňuje ji Adléta Hanžlová. A říká: „Měli jsme i členy, kteří nejprve chodili na zkoušky, aby si nás naposlouchali, a teprve později se ke sboru sami přidali.“

Půvabné slečny by uvítaly, kdyby vstup do sboru oslovil i mužské zpěváky, jichž obecně bývá ve sborech výrazně méně. „V zimním semestru jsme měli osm tenorů, ale to byla opravdu výjimka, a navíc jich polovina zase brzy odjela, protože tu byli jen v rámci Erasmu. Většinou bývá výrazně víc žen,“ líčí Adléta Hanžlová, která kromě zpívání studuje fonetiku a anglistiku-amerikanistiku na FF UK.

„Celkový počet členů sboru se obvykle pohybuje mezi pětatřiceti a padesáti členy, v orchestru – to se velmi liší dle repertoáru – mezi pětatřiceti a 75. Máme členy či čerstvé absolventy z téměř všech fakult Univerzity Karlovy, nejčastěji z filozofické, přírodovědecké, MFF UK, z fakulty humanitních studií a také z lékařských fakult. Máme také velmi slušný počet ,erasmáků´,  kteří nás navíc po návratu domů doporučují spolužákům,“ prozrazuje Haig Utidjian, jenž Sbor a Orchestr UK vede od roku 2001 a vytvořil soubor mezinárodní kvality, který se díky spolupráci se zahraničními tělesy už objevil třeba i ve Vídni nebo v Paříži.

orchest3PHOTO  3 Dvořák Hall of the Rudolfinum

Jeho nadšení sdílejí i obě sboristky. „Potkáte u nás skvělé lidi z různých oborů, se kterými byste se jinak třeba tak snadno nesetkali. Navíc část sboru každý semestr tvoří zahraniční studenti, takže máte příležitost snadno potkat i lidi z různých zemí. Koncerty také bývají na velmi zajímavých místech, kde bych se jinak tak snadno neocitla - na Karlštejně nebo v Betlémské kapli,“ rozpráví Adléta Hanžlová.

A podobně hovoří i Hana Hledíková: „Ve sboru se soustřeďují podobně smýšlející lidé a skvěle se tam navazují přátelství. Pracovat na něčem společným úsilím je skvělý pocit a sbližuje to. Zároveň je to pro mě i taková terapeutická činnost. Z každé zkoušky se vracím nabitá energií nejen díky ostatním členům sboru, ale především díky našemu sbormistrovi, jehož zápal mě nikdy nepřestane fascinovat. Je to zkrátka smysluplná činnost, která vždycky zvedne náladu!“

SBOR UNIVERZITY KARLOVY 
Předzpívání: 9. 3. (17-19h), 16. 3. (17-19h), přes Zoom 13. 3. (18-19h – zájemci si jen musí napsat o link na Zoom na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., jinak stačí přijít 9. 3. či 16. 3 osobně.) 
Zkoušky: každou středu od 17-19h, Charvátův sál III. Interní kliniky 1. lékařské fakulty UK (U Nemocnice 1). Dvakrát za semestr bývají i víkendová soustředění (letos 2. – 3. 4. a 7. – 8. 5.) 
Repertoár v tomto semestru: Beethovenova Mše C dur pro sbor, orchestr a sólisty. Plánujeme také skladby bez orchestrálního doprovodu.
Koncerty v tomto semestru: 17. 5. České muzeum hudby. Je také možnost spoluúčinkovat na koncertu našeho orchestru v Aule Karolina 4. 5. a v plánu je uspořádat kratší koncert bez doprovodu v červnu.
ORCHESTR UNIVERZITY KARLOVY
Zkoušky: každou středu 19:30-22h. V případě nových členů prosím napište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a upřesněte nástroj, dosavadní zkušenosti a podobně. První zkouška je 9. 3.
Repertoár v tomto semestru: Nielsen - “Helios” overtura, Sibelius - Symfonie č. 3, Beethoven - Mše C dur, díla pro smyčce od Bacha a Dvořáka.
Hlavní koncerty v tomto semestru: 4. 5., Aula Karolina (Nielsen, Sibelius); 17. 5., České muzeum hudby (Beethoven)
Podrobné informace najdete na www.sboraorchestruk.cz
Autor:
Foto: Sbor a Orchestr UK