Vytisknout tuto stránku

Stáže financované z evropského fondu pomůžou absolventům získat praxi

pátek, 10. leden 2014

28. 6. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

Čerství absolventi, kteří nenašli uplatnění kvůli chybějící praxi, nemusí věšet hlavu. Od září se jim otevírá možnost nastoupit až na šestiměsíční stáž do tuzemských firem a získat tak potřebné zkušenosti i záznam do životopisu. Projekt financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ve středu 27. června představil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Až do roku 2014 by se do něj mělo zapojit na pět tisíc lidí, kteří chtějí získat praxi nebo si rozšířit vzdělání a své pracovní zaměření.

ministr600

Zleva ředitel Fondu dalšího vzdělávání Pavel Kryštof, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a první náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR na projektu spolupracuje také s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. „Úzké propojení vzdělávání a praxe nabývá na významu stejně jako celá oblast dalšího vzdělávání, protože v současné společnosti se již nelze vše naučit jen ve škole,“ podotkl první náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Absolventi budou moci hned po škole nastoupit do firmy, která podniká v jejich oboru, a díky tomu získat potřebnou praxi. Do projektu se mohou přihlásit všechny tuzemské firmy a nabídnout možné pozice pro stážisty. Zájemce o praxi si pak z nabídek společností na internetových stránkách www.stazevefirmach.cz může vybrat, o jakou stáž by měl zájem.

Pracovník zapojený do programu bude mít z fondu hrazenou dopravu a stravné. Ministr Drábek podpořil také to, aby stážista, když se osvědčí, ve firmě zůstal pracovat natrvalo. Stáže by měly trvat jeden až šest měsíců a přihlásit se do nich může i člověk již zaměstnaný, pokud s tím jeho stávající zaměstnavatel bude souhlasit. Po ukončení praxe získají účastníci certifikát o jejím absolvování.

Autor: