Vytisknout tuto stránku

Struktura chaosu přináší pohled do oblasti digitálního umění

pondělí, 5. červen 2017

V prostorách Malé galerie vědeckého obrazu Matematicko-fyzikální fakulty UK probíhá výstava Struktura chaosu absolventky Fakulty humanitních studií UK Elišky Vokounové. Ta se již několik let zabývá digitálním uměním, její specialitou je fraktální grafika.

Fraktální grafika je založena na opakování geometrických objektů ve velkém množství a v různých velikostech. Na první pohled takzvaný fraktál působí dojmem velmi komplexního geometrického obrazce, při bližším prozkoumání je ale patrné, že jde o poměrně jednoduchý objekt, avšak v mnoha provedeních.

Eliška Vokounová se s fraktální grafikou seznámila prostřednictvím internetové komunity Deviantart, kde původně prezentovala své kresby. „Fraktální grafika se mi ihned zalíbila, proto jsem to zkusila a zjistila jsem, že mi jde o dost líp než kreslení. Tak jsem hodila tužky a uhly za hlavu a začala trávit čas u klávesnice a fraktálů,“ popisuje své začátky autorka.

Digitální umění se v současnosti stává čím dál více populárním, a to především díky internetu. Mnoho lidí jej ale jako umění stále ještě nevnímá. „Jeden nejmenovaný akademický malíř mi nevybíravě sdělil cosi ve smyslu, že nic na internetu není umění, protože to nevisí v galerii a není pod tím podepsán nějaký ten Klimt nebo Van Gogh. Pro některé lidi, především pro starší generace, digitální malba uměním není. Ovšem zrovna konkrétně na Deviantartu  (komunita čítá na 26 milionů uživatelů, pozn. red.) je například digitální malba o dost populárnější než malba tradiční a obecně kategorie digitálního umění dominuje v žebříčcích popularity spolu s fotografií,“ argumentuje Eliška.

Doba potřebná k vytvoření jednoho fraktálu se liší obraz od obrazu. „Jednodušší kousky zaberou čas v řádech minut, složitější několik hodin i dnů. V raritních případech to mohou být i roky. Někdy se vracím ke starým parametrům nehotového fraktálu a dodělám ho jen díky tomu, že jsem se mezitím naučila novou techniku,“ prozrazuje autorka a dodává, že inspirace přichází z různých směrů, často je to hudba, počasí nebo třeba nějaký nápad z filmu či snu. „Nezřídka využívám tvorbu také jako arteterapii. Mnoho mých obrazů nese poměrně těžké emoce a prožitky, se kterými si nejsem schopna vědomě poradit. V neposlední řadě mě inspirují také díla ostatních fraktálních umělců, ať už zajímavou technikou, nebo konceptem,“ uzavírá.

Kdy a kde je možné výstavu navštívit?

Výstava trvá od 24. dubna do 26. června 2017 v prostorách Malé galerie vědeckého obrazu, Ke Karlovu 3, Praha 2, 1. patro, chodba vlevo od hlavního schodiště.

chaospozvanka

O autorce

Mgr. Eliška Vokounová (* 1990) je absolventkou Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, kde se věnovala především filozofii, historii a umění. V oblasti umění se během svého studia zabývala především uměním digitálním a jeho prezentací v kyberprostoru. Tato tematika se promítla již do její bakalářské práce.

Fraktální grafice se autorka věnuje od roku 2006. Fraktály se naučila tvořit díky samostudiu a on-line spolupráci s dalšími fraktálními umělci z celého světa. Z tohoto kuriózního koníčku se postupně vyklubala profese a dnes se autorka živí podnikáním, tvorbou fraktální grafiky (nejen) pro fotobanky a v neposlední řadě prodejem svých obrazů. Pracovala taktéž na řadě grafických projektů jak pro soukromé osoby, tak pro známé firmy – její fraktály můžete najít například na přebalech českých i zahraničních knih nebo na webu http://fraktalnigrafika.cz/.

Autor: Kamila Špinarová
Foto: Eliška Vokounová, MFF UK