Vytisknout tuto stránku

Všude dobře, na táboře nejlíp

středa, 10. srpen 2016

Jak se pozná, že se dětem letní tábor líbil? Jezdí na něj opakovaně… Tábor, který už pátým rokem připravují zaměstnanci a studenti Přírodovědecké fakulty UK, tento parametr splňuje. Více než polovina účastníků se na letní přírodovědné bádání v Běstvině přihlásila minimálně podruhé.

I když areál pod správou Národního institutu dětí a mládeže MŠMT (zejména jeho sociální zařízení), by si již zasloužil rekonstrukci, bohatý a hlavně pečlivě připravený program to dětem vynahradí. „Role vedoucích se na táboře ujímají výhradně studenti, absolventi nebo zaměstnanci PřF UK, o post praktikanta se mohou ucházet jen účastníci minulých táborů,“ upozorňuje RNDr. Petr Šmejkal, Ph. D., z katedry učitelství a didaktiky chemie PřF UK.

A jaký program si pro malé přírodovědce přichystali letos? V rámci botaniky se děti např. pustí do mikroskopování květů, v zoologii si poslechnou zajímavosti o plazech a vyzkoušejí si, jak asi probíhala evoluce, nebo se zapojí do programu zaměřeného na všechno, co má ulitu, s pracovním názvem „šnekologie“. Z chemie nechybí oblíbené luminiscenční pokusy, seznámení se s běžnou laboratorní praxí a „home made chemie“, kde je možné si podomácku vyrobit prskavky, františky či kosmetiku. V rámci geologie si děti opráší vědomosti o vesmíru a vzniku Země a vyrazí na geologickou procházku v okolí tábora, během meteorologie se naučí určovat oblaka podle atlasu nebo si zkusí troufnout Taťánu v předpovědi počasí a další aktivity.

Protože o prázdninách se má ale také odpočívat, prokládají organizátoři odborný program volnočasovými aktivitami, jako je smaltování, střelba ze vzduchovky, basketbal, fotbal, přehazovaná či základy první pomoci. A co by to bylo za tábor, kdyby na něm neproběhla noční bojová hra! V Běstvině jsou na programu hned dvě – jedna s podtitulem Člověk neandrtálský a druhá s výhružným námětem radioaktivita.

Jak na letošní program zatím reagují samotní táborníci? „Nejvíce nadšení a zároveň emocí vyvolala hra Vlajky, při níž se družstva snaží získat soupeřovu vlajku a zároveň vyřadit členy soupeřova družstva ze hry. Z odborného programu, doufáme, je baví vše, ale jako obvykle děti nejvíce zajímá chemie, hlavně tvorba krémů a mastiček, a také biologie, zejména pak program zaměřený na plazy,“ vyjmenovává preference doktor Petr Šmejkal.

Pobytový tábor v Běstvině je určen pro děti od 10 do 15 let, mladší školáci se mohou účastnit tábora příměstského, který proběhne v Praze v týdnu od 22. srpna.

Autor: Lucie Kettnerová
Foto: Facebook Tábory PřF UK