Vytisknout tuto stránku

Vychází Atlas anatomie člověka I – zásadní příručka pro mediky z celého světa

středa, 15. říjen 2014

Základním kamenem vzdělání lékařů je dokonalé poznání lidského těla. Od nynějška se mohou v této oblasti čeští i zahraniční studenti medicíny zdokonalovat prostřednictvím moderního dvoudílného Atlasu anatomie člověka, jehož první část právě vyšla. Na publikaci spolupracovali odborníci Anatomického ústavu 1. lékařské fakulty UK.

Autory Atlasu anatomie člověka I, který vydalo ve čtyřtisícovém nákladu nakladatelství Grada, jsou prof. MUDr. Miloš Grim, DrSc., doc. MUDr. Ondřej Naňka, Ph. D., a akademický malíř Ivan Helekal. Slavnostní křest publikace se uskutečnil v úterý 14. října v Malé aule Karolina.

Díky tomu, že příručka obsahuje kromě latinských a českých také anglické popisy, ji mohou využívat medici a lékaři z celého světa. Dosud přitom čeští studenti měli k dispozici pouze 110 let starý anatomický atlas prof. Jana Janošíka, moderní příručka chyběla.

„Vznik Atlasu anatomie člověka vděčí několika šťastným okolnostem. První z nich byla poptávka po této knize, druhou je existence výtvarného kabinetu na Anatomickém ústavu, kde již dvacet let pracují zdatní malíři Ivan Helekal a Jan Kacvinský. Třetí skutečností bylo to, že je na ústavu od dob profesora Waignera zachován archiv anatomických kreseb. Spoléhali jsme na to, že kresby budeme moci použít a že dozrála doba k tomu, aby byly renovovány, digitalizovány a pomocí grafických programů upraveny. Byly jsme trošku zklamaní tím, že archiv není tak velký, abychom s ním na publikaci vystačili. Zhruba dvě pětiny obrázků, které v atlase jsou, tak vznikly znovu. Vytvořil je z většiny Ivan Helekal, zčásti i Jan Kacvinský. Technika Ivana Helekala dosahuje takové dokonalosti a vyváženosti mezi sdělností a zjednodušením, jaká při tradičních technikách nebyla možná,“ vysvětlil profesor Grim.

Na prvním díle Atlasu anatomie člověka, který se zaměřuje na končetiny a stěnu trupu, pracoval kolektiv autorů tři roky. V současné době začíná připravovat pokračování publikace. Poučeni zkušenostmi s prací na prvním díle autoři předpokládají, že druhá část atlasu by se mohla dostat na pulty knihkupectví už za dva roky.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: red.