Vytisknout tuto stránku

Veletrh pražských vysokých škol ovládla Univerzita Karlova

pátek, 2. únor 2018

„Máme tady dnes největší stánek a také nejlepší lokaci. Naše místo je hned u vchodu, takže všichni návštěvníci, kteří na veletrh zavítají, jdou hned k nám, což je prima. Má to jedinou nevýhodu v tom, že tady na nás dost fouká,“ zhodnotila letošní ročník Veletrhu pražských veřejných vysokých škol Ludmila Součková, vedoucí Informačního a poradenského centra UK.

Stovky studentů zavítaly ve čtvrtek 1. února do dvorany Fakulty stavební ČVUT, kde se uskutečnil další ročník Veletrhu pražských veřejných vysokých škol. Zájemci se na něm mohli informovat o nabídce studijních programů osmi veřejných vysokých škol v Praze. Mezi vystavujícími nechyběla ani Univerzita Karlova, jež se svými sedmnácti fakultami obsadila největší stánek.

Vedle veletrhu Gaudeamus je Veletrh pražských veřejných vysokých škol druhou největší akcí svého druhu v Praze. „Účast je slušná, větší, než jsem čekala, hlavně co se týče netechnických oborů jako třeba medicíny. Účast na veletrhu Gaudeamus bývá vyšší, ale i tady zájem je,“ potvrdila vystavující z 3. lékařské fakulty UK, studentka druhého ročníku všeobecného lékařství Barbora Bláhová. Její kolega Petr Janota si nemohl vynachválit organizaci celé akce: „Musím vyzdvihnout organizaci, která je naprosto perfektní, každou chvilku se u nás někdo zastavuje.“

O studium na Univerzitě Karlově je dlouhodobě vysoký zájem, jak potvrdil vystavující z Husitské teologické fakulty UK Marek Vinklát: „Na přednášku Husitské teologické fakulty, která přednáškový blok Univerzity Karlovy zahajovala, dorazilo asi padesát studentů. Někteří z nich bezprostředně po prezentaci přišli k našemu stánku, aby získali ještě více informací.“ A jaké obory na teologické fakultě nejvíce táhnou? „Největší zájem je o obory sociální práce a sociální pedagogika, žádané jsou také religionistika a judaistka. Teologie takový úspěch nemá, ale na to jsme zvyklí,“ doplnila Kateřina Hlaváčová, studentka religionistiky z HTF UK.

Mezi návštěvníky pražského veletrhu byly také Tereza a Mariana, dvě kamarádky a spolužačky z Gymnázia Christiana Dopplera, které nejvíce zaujala možnost studovat mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. „Já jsem už byla na Informačním dni Univerzity Karlovy. Chtěla jsem se ale také podívat na nabídku ostatních veřejných škol v Praze, a proto jsem se přišla podívat i sem. Zatím pořád vítězí FSV,“ prozradila Mariana.

Veletrh ovšem není určen jen pro gymnazisty a středoškoláky, jak potvrdil Pavel, student Matematicko-fyzikální fakulty UK, který na veletrh přišel, aby se porozhlédl po dalších možnostech studia. „Všichni jsou tady velmi příjemní, získal jsem hodně informací. Dozvěděl jsem se mnohem víc než na všech dnech otevřených dveří, jež jsem zatím absolvoval. Je vidět, že lidé, kteří zde prezentují, to opravdu baví a že nám chtějí předat co nejvíc.“

Autor: Kamila Kohoutová
Foto: Vladimír Šigut