Vytisknout tuto stránku

Medviet v Sapě. Vietnamští studenti medicíny zpřístupňují lékařskou péči

středa, 26. duben 2017

V úterý 25. dubna se uskutečnil již čtvrtý ročník NGÀY SỨC KHỎE CỘNG ĐỒNG – Dne zdraví vietnamské komunity. Studenti lékařských fakult Univerzity Karlovy navštívili vietnamské obchodní a kulturní centrum Sapa, kde celé odpoledne nabízeli orientační vyšetření a poskytovali informace o českém zdravotnictví.

Den zdraví vietnamské komunity je každoročně pořádán studentským spolkem Medviet – v originále Sinh viên trường Y 3. Medviet byl založen před čtyřmi lety jako odnož studentského spolku 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Trimed a sdružuje především vietnamské studenty medicínských oborů. Do jeho chodu se ale může zapojit každý se zájmem o vietnamskou kulturu. Cílem seskupení je zpřístupnit klinické prostředí vietnamským pacientům a napomoci zlepšení komunikace mezi nimi a lékaři.

„Vietnamská komunita je specifická tím, že i když nabyla statusu národnostní menšiny, čím dál tím více se uzavírá. S ostatními studenty jsme cítili potřebu udělat osvětu a vietnamskou komunitu více otevřít českému zdravotnictví. Vietnamci se totiž často zdráhají navštívit lékaře a v mnoha případech ani žádného praktického lékaře nemají,“ uvádí Le Hong Thai, student 3. LF UK a hlavní organizátor letošního ročníku Dne zdraví.

Hlavním problémem je podle něho jazyková bariéra. „Starší lidé většinou chodí k lékaři se svými dětmi, málokdo k němu jde s tlumočníkem. Toho si většinou vyžádají, teprve když mají akutní potíže.“

Přímo v obchodním centru Sapa působí jediná praktická lékařka. Pro celou pražskou vietnamskou komunitu, která může čítat i čtyřicet tisíc lidí, je to ovšem nedostačující. Projekt Den zdraví vietnamské komunity měl proto v prvních letech svého fungování velký úspěch. Návštěvnost letošního ročníku byla nižší, a to hlavně díky lepší informovanosti vietnamské komunity o možnostech lékařské péče v České republice.

Akce se zúčastnila také zakladatelka spolku Medviet a původní iniciátorka Dne zdraví vietnamské komunity doktorka Thu Thao Pham. „Je skvělé vidět, že spolek i celá akce dále fungují. Když jsem odcházela z fakulty, bála jsem se, že se spolek neudrží a skončí. Mám radost, že se do jeho chodu zapojili mladší studenti,“ neskrývala nadšení lékařka. Na otázku, jestli se hodlá do budoucna věnovat péči o zdraví vietnamské komunity, odpověděla, že to podle jejího názoru nebude nutné. „První generace Vietnamců, kteří přišli do České republiky, neumí česky. Druhá generace, jež se tu většinou narodila, už česky umí a lékaře se znalostí vietnamštiny nepotřebuje. Další lékař specializovaný na Vietnamce nebude do budoucna potřeba.“

Letošní ročník Dne zdraví vietnamské komunity byl výjimečný především svou pestrostí. Spolek Medviet se totiž rozrostl a přibral do svých řad také studenty z dalších dvou pražských lékařských fakult. Všichni dohromady se postarali o skutečně bohatý program. Návštěvníci si mohli dát přeměřit zrak a barvocit, zjistit výšku svého krevního tlaku a získat informace o prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Populární byly informační stánky pro nastávající matky nebo zubní poradenství. Studenti ovšem nabídli i ryze praktické informace, jako je poradenství ve věci zdravotního pojištění.

Obrovský úspěch sklidil program pro děti, novinka tohoto ročníku. „Hlavní náplní dětského programu je projekt od IFMSA (Mezinárodní federace asociací studentů medicíny, pozn. red.) zvaný Nemocnice pro medvídky. V jeho rámci navštěvují studenti medicíny školky, ve kterých si s dětmi hrají na nemocnici. Dětem jsou hravou formou předvedena různá lékařská vyšetření a samy si mohou ledacos vyzkoušet. Cílem je odbourat strach dětského pacienta, který je známý tím, že moc nespolupracuje, bojí se jehel, celkově na něj nemocniční prostředí působí mnohem tísnivěji než na dospělého,“ vysvětlil organizátor akce Le Hong Thai.

Vedle zdravotněedukační činnosti pořádá spolek Medviet i kulturní eventy. Příští týden se zájemci mohou těšit na akci Doktor Chef, během které vietnamští studenti 3. LF UK naučí své kolegy vařit vietnamskou kuchyni. „Obvykle to vypadá tak, že si do velké posluchárny přineseme kuchyňské spotřebiče a vaříme přímo tam,“ uzavírá Le Hong Thai.

Autor: Kamila Špinarová
Foto: René Volfík