Vytisknout tuto stránku

Dětská univerzita představuje vědu těm nejmladším

čtvrtek, 26. leden 2017

Ve středu 25. ledna se uskutečnilo již čtvrté setkání nejmladších studentů Univerzity Karlovy. V letošním akademickém roce se na 3. LF UK koná první ročník cyklu tzv. Dětské univerzity, která je určena žákům třetích až pátých tříd základních škol.

Projekt má podobu hodinu a půl trvajících přednáškových bloků, kterých je celkem sedm. V minulých měsících byli žáci formou přednášek a praktických ukázek zasvěceni do tajů biologie, anatomie či fyziologie. Tématem čtvrtého setkání byla biochemie. Náročnou disciplínu dětem představila přednostka Ústavu biochemie, buněčné a molekulární biologie 3. LF UK profesorka Eva Samcová. Nechyběla ani praktická část, které se ujal docent Petr Tůma. Ten žákům na uměle vytvořených vzorcích ukázal, jak je možné pomocí diagnostických proužků vyšetřovat moč. Malých posluchačů se následně ujali asistenti Ústavu biochemie a studenti fakulty, aby jim pomohli při práci se vzorky a s určováním diagnostiky.

Třetí lékařská fakulta UK představila koncept Dětské univerzity jako první lékařská fakulta v České republice. Jedná se o pilotní projekt, který započal na podzim loňského roku. Jeho cílem je ukázat žákům základních škol, že vysoká škola může být velice inspirativním a zábavným prostředím, jak uvedla organizátorka celého projektu, přednostka Ústavu ošetřovatelství doktorka Hana Svobodová: „Chceme zprostředkovat dětem zkušenost s tím, že studium na vysoké škole není nudné a nepříjemné.“

Výuka není přínosná pouze pro žáky, kteří si díky ní mohou prohlédnout laboratoře a vyzkoušet práci s jejich vybavením, ale je velkou výzvou i pro vyučující. Ti musejí mnohdy náročnou látku nově přizpůsobit nejmenším posluchačům.

Fakulta s nabídkou účasti na Dětské univerzitě oslovila několik základních škol Středočeského kraje, ze kterých se do projektu přihlásilo neuvěřitelných 500 zájemců. Poptávka po nově zavedeném konceptu tak významně převyšuje nabídku – studenty Dětské univerzity se mohla stát jen necelá třicítka dětí.

Pravidelnými posluchači Dětské univerzity jsou i tři spolužáci Ondřej, Daniel a Pavel ze ZŠ Kouzelné školy, která se nachází jen pár bloků od 3. LF UK. Všichni tři se shodnou, že univerzitní prostředí se jim velmi líbí. Nejvíc je zatím zaujala přednáška o histologii, kde za pomoci mikroskopu identifikovali preparáty orgánů a tkání lidského těla a sledovali vývoj kuřecího zárodku.

Příští setkání bude věnováno ošetřovatelství. Žáci se tak mohou těšit na odběry krve, vytahování stehů a běžný provoz okolo hospitalizovaného pacienta.

Autor: Kamila Špinarová
Foto: René Volfík