Vytisknout tuto stránku

Francouzská ministryně debatovala na UK o budoucnosti Evropské unie

pátek, 29. listopad 2019

Budoucnost Evropské unie, Brexit, nebo ukrajinská suverenita. I tato témata byla součástí přednášky s názvem "30 let po roce 1989 - Může Evropa dodržet svůj slib míru, prosperity a svobody?" francouzské ministryně pro evropské záležitosti Amélie de Montchalin v Karolinu.

Paní ministryni přivítal na půdě Univerzity Karlovy rektor Tomáš Zima, samotné přednášky se pak zúčastnili prorektor pro výzkum Jan Konvalinka a prorektorka pro vzdělávání Radka Wildová.

franc_uk00018_ifo

Ministryně de Montchalin během své přednášky zdůraznila význam zachování evropské identity a poukázala na to, že za posledních 30 let učinila Evropa velké kroky vpřed. Ovšem podle jejího názoru si Evropané musí uvědomit, kdo jsou a co potřebují. Konstatovala, že diskuse musí vést nejen diplomaté a politici, ale že se musí zapojit i širší veřejnost. A zdůraznila význam příležitostí pro každého evropského občana.

franc_uk00024_ifo

Ohledně rozšíření EU ministryně zdůraznila, že země, které chtěly být členy unie, by měly být kompatibilní ve sbližování s evropskými cíli a hodnotami. Mezi klíčové aspekty patří rozvoj v oblasti ekonomické, sociální, a vzdělávací - především s přístupem na špičkové univerzity. Jako dobrý příklad byl uveden projekt Malý schengenský prostor v oblasti západního Balkánu. Podle de Montchallin je důležité, aby potenciální kandidátské země „nezaostávaly“.

franc_uk00026_ifo

Do přednášky se svými dotazy mohli zapojit i přítomní studenti. Ty zajímala například pokračující francouzsko-německá spolupráce, Brexit (podle de Montchallin přinese obrovské změny hodnot a vazeb mezi zeměmi EU), nebo suverenita Ukrajiny (jedním z hlavních cílů Francie je údajně demilitarizace země).

franc_uk00030_ifo

S organizací přednášky pomáhala i studentka Lenka Stoláriková, která se podělila o své dojmy a řekla, že pro studenty je výhodné účastnit se těchto akcí, aby získali „lepší porozumění“ v klíčových otázkách a některých přijímaných rozhodnutí. "Mohou klást otázky k tématům, která považují za zajímavá ... a mohou utvářet své vlastní názory, stavět na myšlenkách prezentovaných v diskusi," myslí si. A dodává, že tyto události byly důležité také pro diplomaty, aby byli v kontaktu s širší veřejností.

Autor: Valerie Stupnikova
Foto: Martin Pinkas