Vytisknout tuto stránku

UK pořádá mimořádné komentované prohlídky výstavy o Janu Husovi

středa, 20. květen 2015

Každý absolvent základní školy ví, co se stalo 6. července roku 1415 v Kostnici. Co však předcházelo tomu, než mistr Jan Hus, kazatel, církevní reformátor a také rektor tehdy pražské, dnes Karlovy univerzity, zahynul za svou pravdu na hranici, to už tak notoricky známé není. Jaký byl Jan Hus student, co ho dovedlo až k tomu, že stanul v čele pražské univerzity, a jak je vůbec možné, že byl takto vážený a vzdělaný člověk nakonec upálen jako kacíř, se všichni zájemci dozvědí na mimořádných komentovaných prohlídkách výstavy, která je od konce dubna otevřena v Karolinu.

hus693

„Na komentované prohlídky může dorazit každý, kdo se chce o mistru Janovi dozvědět něco víc, než co slyšel jen během výuky ve škole. Na prohlídce se budou bavit rodiče i jejich děti. Prozatím jsme připravili tři termíny, první z nich se uskuteční už v pátek 22. května, další pak ve čtvrtek 18. června a poslední z nich ve čtvrtek 9. července,“ upozornila PhDr. Daniela Břízová, koordinátorka husovských oslav na Univerzitě Karlově.

Výstavou pojmenovanou Jan Hus a pražská univerzita bude provázet její spoluautorka a odbornice na české a středověké dějiny a dějiny univerzity PhDr. Blanka Zilynská, Ph. D., z Filozofické fakulty UK a Ústavu dějin UK. Návštěvníci se spolu s ní v Křížové chodbě Karolina přenesou do období na přelomu 14. a 15. století, kdy se těmito místy procházel nejprve student, pak děkan a posléze rektor Jan Hus.

Inspirativní a strhující příběh jeho života dobarven řadou vystavených dobových exponátů si budou moci zájemci poslechnout zdarma. Kvůli omezené kapacitě výstavních prostor je však nutné, aby se na akci přihlásili elektronicky zasláním e-mailu na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Mimořádné komentované prohlídky výstavy Jan Hus a pražská univerzita, kterou u příležitosti 600. výročí upálení mistra Jana Husa uspořádala Univerzita Karlova, se uskuteční ve třech termínech:

22. 5. pátek od 16.00

18. 6. čtvrtek od 17.00

9. 7. čtvrtek od 17.00

Mimo tyto termíny je výstava otevřena denně od 10 do 18 hodin. Vstupné na výstavu i na komentované prohlídky je dobrovolné.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: red.