Vytisknout tuto stránku

Velvyslanec Eisen dostal pamětní medaili za rozvoj vztahů s právními školami v USA

pátek, 27. červen 2014

Za svého působení v České republice vedl několik přednášek na Právnické fakultě UK a podporoval rozvoj možností studia českých studentů v USA a amerických studentů v ČR. Současného amerického velvyslance v ČR Normana L. Eisena za jeho podporu vyznamenal ve středu 11. června děkan Právnické fakulty UK profesor Jan Kuklík fakultní pamětní medailí.

„Děkuji vám za to, co jste udělal pro naši fakultu a naše studenty, a samozřejmě také za to, co jste udělal jako velvyslanec pro celou Českou republiku. Nemohu vám děkovat jménem české vlády, ale mohu vám děkovat jménem Právnické fakulty UK, což je možná více osobnější, protože jste toho udělal pro naši fakultu a pro rozvoj vztahů fakulty s americkými právními školami skutečně velmi mnoho,“ zdůraznil děkan Právnické fakulty UK profesor Jan Kuklík před tím, než vyznamenal velvyslance Normana L. Eisena pamětní medailí.

Velvyslanec Eisen je vzděláním též právník, absolvoval na Harvardově univerzitě, kde mezi jeho spolužáky a přátele patřil také současný americký prezident Barack Obama. Na Právnické fakultě UK vedl během svého dosavadního pobytu v České republice několik veřejných přednášek. Podporoval také pravidelnou letní školu, kterou každoročně fakulta organizuje ve spolupráci se South Texas College of Law.

Funkční období Normana L. Eisena jako amerického velvyslance v České republice se nyní chýlí ke konci. Na fakultě tak vedl ve středu zřejmě již poslední přednášku, tentokrát na spíše neformální téma, v níž rekapituloval svou cestu právnickou praxí, která ho dovedla až do Bílého domu a z něj do Prahy. „Když jsem Baracku Obamovi ukazoval, jak vypadá dům americké ambasády v Praze, podivoval se, že tak pěkný dům nemá k dispozici ani on sám,“ smál se velvyslanec Eisen. Během svého vystoupení pak především připomínal několik případů, se kterými se musel během své právní praxe vypořádat. Podotkl také, že doufá, že se na Právnickou fakultu UK bude moci vrátit přednášet, i když už nebude americkým velvyslancem.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: red.