Vytisknout tuto stránku

Otevírá se kurz Přehledné dějiny umění. Zn.: Vítáni všichni!

středa, 13. srpen 2014

Uchvacují vás smutné oči gotických madon nebo velkolepá atmosféra barokních kostelů? Chtěli byste objevit a rozluštit symboly, které zakomponoval Leonardo da Vinci do svých obrazů? Všichni milovníci umění, kteří touží lépe porozumět řeči malířů, sochařů či architektů, se mohou vypravit na roční cestu dějinami umění s průvodci z Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty UK. Kurz určený široké veřejnosti se bude konat každý pátek dopoledne po celý nadcházející akademický rok.

zvestovani693

„Kurz zahájíme úvodní přednáškou, která posluchačům vysvětlí, co dějiny umění vůbec jsou a co je jejich náplní. Dále se budeme věnovat umění od dob vzniku křesťanství až po současnost. Budeme se zabývat nejenom malířským uměním, ale také sochařstvím a architekturou a také takovými tématy, jako jsou středověké iluminace či renesanční kresba,“ vysvětlil garant kurzu doc. PhDr. Martin Zlatohlávek, Ph. D., z Katolické teologické fakulty UK a doplnil, že prostor dostane jak světové, tak české umění.

Do kurzu se může zapsat každý, kdo má o dané téma zájem, nemusí přitom dokládat žádné získané předchozí znalosti či ukončené studium. Kurz může být užitečný nejen těm, kteří si chtějí rozšířit obzory, ale také uchazečům o studium, jimž může posloužit jako příprava k přijímacímu řízení i pro následné studium.

Výuka bude na fakultě probíhat každý pátek v čase mezi desátou až půl dvanáctou dopolední. Posluchačům se budou věnovat všichni odborníci z Ústavu dějin křesťanského umění KTF UK. První přednáška se uskuteční hned na začátku letošního října, poslední pak na konci května roku 2015.

Do kurzu se zájemci mohou přihlašovat až do konce září. Za čtyřiadvacet hodinu a půl dlouhých přednášek zaplatí 4800 korun. Úspěšní absolventi pak na závěr získají i certifikát potvrzující absolvování kurzu celoživotního vzdělávání Univerzity Karlovy.

Více o kurzu ZDE.

Máte zájem i o další kurzy celoživotního vzdělávání Univerzity Karlovy, ať už profesní či zájmové? Informujte se o všech kurzech tohoto typu otevíraných na Univerzitě Karlově na Dnu celoživotního vzdělávání. Uskuteční se v sobotu 11. října od 9 do 16 hodin v Karolinu.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: Wikimedia Commons