Vytisknout tuto stránku

PedF UK otevřela univerzitu prvního věku. Dnes představí záhadná prvočísla

pondělí, 2. březen 2015

Pedagogická fakulta UK přichází se zajímavým projektem pro jednotlivce, menší skupiny nebo i rodiny. Labyrint věd(ění) je otevřený těm, kteří se zajímají o svět a chtějí mít informace přímo od pramene. Druhá labyrintí přednáška se koná již dnes a účastníkům zábavnou formou poodhalí taje prvočísel.

Univerzitu prvního věku lze navštěvovat zdarma a primárně je adresovaná dětem ve věku od 10 do 15 let, kteří chtějí vědět víc, než se mohou dozvědět ve škole, než mohou vyčíst v knížkách nebo najít na internetu. „Zážitek z netradičního setkání s vědou i univerzitním prostředím mohou s mládeží sdílet i dospělí, ať už se akcí Labyrintu účastní v roli doprovodu, nebo příznivců práce s mladou generací,“ upozorňuje autorka projektu PhDr. Tamara Bučková, Ph. D., z katedry germanistiky PedF UK.

Labyrint věd(ění) si dal za cíl zprostředkovat zajímavé poznatky z oblasti vědy a ukázat, jak použít teorii v každodenním životě. Zájemcům nabízí přednášky a workshopy tematicky vycházející z humanitních a přírodovědných oborů, umění i sportu, které probíhají pod vedením odborníků z UK a dalších univerzit z ČR, výhledově i ze zahraničí.

A proč dostal projekt do názvu slovo labyrint? „Protože se podobá virtuálnímu bludišti, v  jehož chodbách i chodbičkách jsou schovaná zajímavá témata,“ vysvětluje Tamara Bučková.

Další přednáška se uskuteční v úterý 3. 3. od 16.30 do 17.30 ve velké aule PedF UK, Magdalény Rettigové 4, Praha 1.

Záhadná prvočísla

Chcete natočit opravdu děsivý horor? Přidejte do filmu kromě krvavých scén ještě matematické výpočty! Přesně touto poučkou se řídili autoři filmu Kostka. Šest cizinců se ocitá v tajemném fantaskním vězení a k jejich vysvobození jsou nutné matematické výpočty, zejména velkých prvočísel. V tomto případě je však hororovost matematiky poněkud přeceněná. Vysvětlíme si, co jsou to prvočísla, jak je mezi ostatními čísly rozeznáme, a uvidíte, že dostat se z podobného vězení by pro vás nebyl žádný problém.

Autor: Lucie Kettnerová
Foto: Thinkstock