Vytisknout tuto stránku

Vyrazte s Večerní akademií religionistiky na cestu kolem světa

úterý, 18. červen 2013

Věděli jste, že čínské nejstarší knihovny jsou vlastně jámy plné kostí? První náboženské texty totiž ryli staří Číňané do kostí zvířat. Fakta i zajímavosti o náboženství a kultuře staré i současné Číny, ale třeba i o islámu, staroegyptském náboženství nebo o křesťanské mystice, se dozvíte v kurzech Večerní akademie religionistiky pořádaných pro širokou veřejnost od října do prosince Husitskou teologickou fakultou UK. Hlásit se do podzimního semestru 2013 můžete už teď, navíc za zvýhodněnou cenu.

egypt693

Každé úterý a čtvrtek v podvečer, počínaje prvním říjnovým dnem, se bude konat série dvou přednášek věnovaných některému z vybraných nábožensko-filozofických směrů. Kurzy jsou vhodné pro všechny, kdo mají zájem o vývoj náboženských směrů v různých koutech světa, kdo rádi cestují a chtějí poznat a hlouběji porozumět kultuře zemí, které navštívili, nebo do nichž se chystají. Kurzy však mohou být užitečné i lidem, kteří se připravují na přijímací řízení na Husitskou teologickou fakultu UK nebo na další fakulty UK.

Úterní večery budou patřit čínským filozoficko-náboženským školám, islámu a súfismu, náboženství v Indii a staroegyptskému náboženství. O čtvrtcích se zájemci dozví něco o bozích a rituálech Aztéků a Mayů, džinismu, křesťanské mystice, a o psychologii a spiritualitě, tedy především o osobnostech Sigmunda Freuda a Carla Gustava Junga.

„V minulém zimním semestru se konal cyklus úterních přednášek. Lidem se velmi líbil. Pravidelně na něj přicházelo několik desítek posluchačů. Nový čtvrteční cyklus jsme připravili především pro ty, kteří se kurzu zúčastnili loni a chtějí pokračovat v rozšiřování svých obzorů,“ vysvětlil spoluorganizátor Mgr. Marek Vinklát. Neznamená to však, že by se čtvrtečních přednášek nemohli zúčastnit lidé, kteří loňský semestr neabsolvovali.

Každé vybrané oblasti bude věnováno šest přednášek, které povedou odborníci na dané téma působící na Husitské teologické fakultě UK i na dalších fakultách UK. Zájemci si mohou předplatit buď celý úterní či čtvrteční kurz, nebo mohou chodit jen na vybrané přednášky podle zájmu. Zvýhodněná cena za kurz při platbě do 30. června činí 1440 korun zvlášť za úterní a zvlášť za čtvrteční kurz, při podání přihlášky po tomto termínu si zájemci připlatí o 240 korun navíc za každý kurz (tedy 1680 korun). Cena jednotlivých přednášek je 80 korun.

Ti, kteří si předplatí a zúčastní se celého úterního či celého čtvrtečního kurzu, získají certifikát o absolvování přednášek.

    Úterní přednášky

Přednáškové bloky (každý blok obsahuje 6 přednášek)

Islám a súfismus: prof. PhDr. Luboš Kropáček, CSc.

Náboženství v Indii: PhDr. Zdeněk Štipl

Staroegyptské náboženství: Mgr. Renata Landgráfová, Ph. D.

Filosoficko-náboženské školy Číny: PhDr. Ľubica Obuchová

(Zvýhodněná cena za všechny přednášky: 1440 Kč. Cena za jednu přednášku: 80 Kč.)

    Čtvrteční přednášky

Přednáškové bloky (každý blok obsahuje 6 přednášek)

Bohové a rituály Aztéků a Mayů: Mgr. Zuzana Marie Kostićová, Ph. D.

Psychologie a spiritualita: Mgr. Jiří Motl

Křesťanská mystika: doc. ThDr. Pavel Hošek, Th. D.

Džinismus: Mgr. Ing. Josef Bartošek

(Zvýhodněná cena za všechny přednášky: 1440 Kč. Cena za jednu přednášku: 80 Kč.)

Autor: Helena Stinglová
Foto: Wikipedia