Vytisknout tuto stránku

Joachim Gauck převzal Cenu Karla IV.

pondělí, 21. leden 2019

Bývalý německý prezident Joachim Gauck dnes převzal Cenu Karla IV., která je spojena s částkou 10 000 eur. Celou sumu se rozhodl věnovat dalšímu česko-německému usmíření.

„Kdyby to bylo před čtyřiceti lety, tak bych ty peníze naléhavě potřeboval,“ zavtipkoval prezident na úvod své řeči, během níž přítomné hosty provedl virtuální prohlídkou Prahy a na jednotlivých zastaveních komentoval soužití obou národů.

gauck

Primátor Prahy Zdeněk Hřib ocenil nejen Gauckovo gesto, kdy jako první německý prezident přijel do Lidic a poklonil se památce obětí u příležitosti 25. výročí vyhlazení obce, ale i jeho odvážné občanské postoje v disentu.

„Univerzita Karlova si váží přínosu prezidenta Gaucka pro rozvoj vztahů českých a německých univerzit v oblastech vědy a vzdělávání. Jeho přínos pro rozvoj hospodářské spolupráce, která má pro naši zemi zásadní význam, je zcela výjimečný,“ sdělil rektor UK Tomáš Zima.

Cenu Karla IV. uděluje Univerzita Karlova společně s hlavním městem Praha. Bývalý německý prezident je sedmou osobností, která převzala tuto cenu. Mezi její nositele patří i starší bratr dalšího bývalého německého prezidenta, fyzik a filozof Carl Friedrich von Weizsäcker nebo velkovévoda Jindřich Lucemburský.

_sporitelna___logo_150_79

Autor: Red.
Foto: René Volfík