Vytisknout tuto stránku

Studenti se nám podívali na zoubek

pátek, 20. duben 2018

V Praze, Brně, Olomouci, Plzni a Hradci Králové vyrazili 17. dubna v rámci akce Ve zdravé ČR zdravý zub do ulic studenti zubního lékařství. Vyzbrojeni detektory zubního kazu a kartáčky školili zájemce, jak si správnou péčí udržet zdravý a oslnivý chrup.

Budoucí zubaři vzdělávají kolemjdoucí pravidelně od roku 2007. Letos se akce uskutečnila pod záštitou děkana 1. LF UK Aleksiho Šeda, proděkana pro zubní lékařství Reného Foltána a radního hlavního města Prahy pro oblast zdravotnictví Radka Lacka.

_zuby_kulata_320_320„Více než devadesát procent populace se během života setká s potížemi, kterým můžeme snadno předcházet správně prováděnou ústní hygienou. Proti zubnímu kazu, zubnímu kameni a zánětu dásní se dá účinně bojovat,“ říká studentka třetího ročníku zubního lékařství na 1. LF UK Kateřina Lustigová, jež za Sdružení studentů stomatologie ČR akci Ve zdravé Praze zdravý zub na Palackého náměstí koordinovala.

„Čistota zubů obyvatelstva se zlepšuje,“ konstatuje Kateřina Lustigová, „ale mezi veřejností je dosud malé povědomí o mezizubních kartáčcích.“ Přitom právě mezizubní prostor je u dospělých z hlediska plaku nejrizikovější a nejzranitelnější. Nedostatečné čištění může mít za následek vznik parodontózy a vypadávání zubů.

_zuby_kulata2_320_319Spolu s praktickou ukázkou se organizátoři zaměřili též na komunikaci s rodiči dětí, které se zubního ošetření bojí. „Obecně platí, že při spolupráci s dětskými pacienty by měl být ošetřující zubní lékař trpělivý, empatický a na vyšetření či výkon by měl mít dostatek času a užívat slova přiměřená věku dítěte,“ shrnuje docent Foltán. Mezi nejčastější důvody nespolupráce dětského pacienta patří negativní zkušenost a strach z bolesti.

Účastníků akce Ve zdravé Praze zdravý zub jsme se zeptali, jak jsou na tom se strachem ze zubaře oni.

• Jako malá jsem se velice bála. Teď je mi dobře, už ho nepotřebuji, svoje zuby totiž nemám.

• Dnes se zubaře nebojím. V dětství mi nejvíc naháněl strach zvuk vrtačky.

• Způsobuje mi mrazení, a to nejenom v zádech. Škoda, že jsem zuby neukazoval dříve víc, teď už se s tím nedá nic dělat. Šetřím na nový chrup.

• Pamatuji se na školní zubařku, byla to velice nepříjemná starší paní. Později jsem měla skvělou lékařku, která nechávala moji dceru, aby sledovala, jak mi opravuje zuby. Dceru to tak chytlo, že dnes zubní lékařství studuje. A já chodím do školy na cvičení dělat jí pacientku.

• Zubaři jsem se vždy vyhýbal, jak se jen dalo. Naštěstí jsem měl zdravé zuby. Dnes se nebojím proto, že zubní lékařství studuji.

_velkastextem_630_630_360

Autor:
Foto: Vladimír Šigut