Vytisknout tuto stránku

Nemo se našel a děti se o něm dozvěděly spoustu zajímavostí

středa, 20. březen 2013

Co dělají chobotnice, když je někdo vyplaší, a co se stane se čtverzubcem, když ho něco vyvede z míry? To vědí přece i malé děti. Tedy alespoň ty, které 19. března navštívily první workshop realizovaný v rámci vzdělávacího cyklu Věda ve filmu, kde se promítal film Hledá se Nemo a povídalo se o různé podmořské „havěti“.

Možná jste se i vy při sledování filmu někdy zamysleli nad tím, jak by dramatická scéna vypadala v reálném životě nebo jestli zvířecí hrdinové skutečně existují. Právě z takovýchto důvodů se rozhodla Přírodovědecká fakulta UK uspořádat pro veřejnost několik „vědeckých“ setkání, na nichž se odborníci na danou oblast snaží filmové fantazie a záhady srozumitelně vysvětlit. „Každé naše filmově-vědecké setkání obsahuje projekci filmu, potom posluchačům odhalíme případné chyby ve filmu a prozradíme jim správný vědecký postup. Zároveň si vysvětlíme pojmy, které ve snímku zazní,“ popisuje náplň nového vzdělávacího cyklu Věda ve filmu vedoucí oddělení vnějších vztahů Přírodovědecké fakulty UK Alexandra Hroncová.

Jako první se mohly do vědecké podstaty filmu ponořit děti do deseti let, které jsou členy projektu Přírodovědci. Připraveno pro ně bylo promítání animovaného filmu Hledá se Nemo, jenž se odehrává v podmořské říši. Poté si malí vědci vyzkoušeli, které živočichy poznají a co o nich vědí. Návštěvníkům se věnoval odborník na slovo vzatý, biolog Radek Lüftner. Ukázal jim, že mořská voda je víc než jen směs vody z kohoutku a kuchyňské soli. Na závěr byly připraveny mikroskopy s preparáty v podobě dírkonošce, odumřelého korálu nebo hvězdice.

Další setkání proběhne v úterý 9. dubna 2013 od 15 hodin a je určeno všem mladým a nadšeným paleontologům ve věku od 9 do 13 let. Tentokrát se bude promítat a analyzovat film Jurský park.

Autor: Lucie Kettnerová
Foto: red.