Vytisknout tuto stránku

Rozumíte Číně? Ne? Pojďte s tím něco udělat

úterý, 14. únor 2017

Anglicky už dnes mluví každý. V poslední době se však ukazuje, že další jazyk, který by si měl člověk osvojit, je čínština. A nejde jen o řeč, ale i o porozumění čínským zvykům a kultuře vůbec. Právě z toho důvodu Husitská teologická fakulta UK otevírá veřejný kurz komplexně zaměřený na výuku čínštiny a uvedení do náboženství a kultury této země. Zájemci z řad široké veřejnosti se mohou zapsat i do řady dalších cyklů přednášek, a proniknout tak do tajů hebrejštiny a judaismu, psychologie nebo třeba latiny a římských reálií.

cina693

S čínským jazykem, náboženstvím a kulturou seznámí posluchače sinoložka PhDr. Ľubica Obuchová. „Nepůjde o klasický školní výklad, ale o povídání inspirované kalendáriem. Každý týden přináší nějaké významné výročí, tradiční či moderní svátek, o němž stojí za to promluvit. Díky těmto pravidelným ‚pohledům do kalendáře‘ si mohou posluchači kurzu rozšířit své vědomosti o nejvýznamnějších čínských a dálněvýchodních myšlenkových směrech, historických událostech či kulturních jevech a seznámí se také se jmény a osudy některých našich krajanů, kteří v minulosti působili ve východní Asii,“ nastínila náplň svého kurzu doktorka Obuchová.

Vedle čínských reálií se studenti seznámí také s jazykem, který podle sinoložky není tak těžký, jak by se mohlo zdát. „Ano, psaní je trochu náročnější na paměť či představivost, ale má svá pravidla, s jejichž pomocí se to dá zvládnout. Stejně tak i výslovnost. A budiž všem útěchou, že ve srovnání s jinými východoasijskými jazyky má moderní čínština poměrně jednoduchou gramatiku,“ usmívala se. Kurz je tedy vhodný i pro úplné začátečníky.

Ten, koho Dálný východ tolik nevzrušuje a spíše svůj zájem obrací k Blízkému východu, se může věnovat studiu hebrejštiny a podrobněji se seznámit s judaismem nebo v rámci Večerní akademie religionistiky odhalit rozdíly mezi šíitským a sunitským islámem. Součástí večerní školy budou také přednášky Mgr. Lenky Philippové o církvích a náboženství černé Ameriky. „Sekat latinu“ a studovat dějiny starověkého Říma budou moci lidé s Mgr. Lucií Kopeckou (latinský jazyk) a Mgr. Ladislavou Říhovou, Ph. D., (římské reálie). Fakulta pro veřejnost dále připravila večerní kurzy teologie a přednášky zaměřené na vybraná témata z psychologie.

Všechny přednášky a kurzy se konají ve všední dny v podvečerních hodinách. Začínají už poslední únorový týden a končit budou stejně jako letní semestr v polovině května. Cena jednotlivých kurzů se pohybuje od 1000 do 1500 korun.

Informace o všech kurzech, které pro širokou veřejnost otevírá Husitská teologická fakulta UK, naleznete ZDE.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: Thinkstock