Vytisknout tuto stránku

Juniorská univerzita Plus nadchla zájemce o žurnalistiku

středa, 22. listopad 2017

S velkým ohlasem a úspěchem se setkal dvoudenní kurz Juniorské univerzity Plus pro zájemce o studium žurnalistiky, který uspořádal Institut komunikačních studií a žurnalistiky na FSV UK. Studenti středních škol během něj dostali možnost vyzkoušet si praktické dovednosti ve fotokomoře, rozhlasovém a televizním studiu i nahlédnout do jinak nepřístupného zákulisí výroby zpravodajství v Českém rozhlase a České televizi.

Počet přihlášek na kurz suverénně překonal maximální počet míst, který na něj byl určen, a všichni uchazeči přitom splnili nutnou podmínku základní novinářské praxe a dostatečně přesvědčivého motivačního dopisu, takže výběr finální sestavy frekventantů nebyl vůbec lehký. „Dozvěděl jsem se spoustu nových věcí, vyzkoušel jsem si výrobu fotogramu, což jsem nikdy před tím nedělal, a byla to zajímavá zkušenost. Moc se mi líbila možnost navštívit RTL. Negativa jsem žádná nenašel. Na to, že to byl první kurz vůbec, to bylo skvělé, a dá se říci pouze jen tak dále,“ napsal jeden z účastníků kurzu.

„Byla to velmi zajímavá zkušenost, kurz byl krásně koncipován a ani minutu jsem se nenudila. Nemohu opomenout kvanta informací, které jsem se během něj dozvěděla, především díky skvělým lektorům, kteří nás kurzem provedli. Také oceňuji možnost podívat se do zákulisí Českého rozhlasu i ČT,“ doplňuje druhá studentka.

Nadšení z účastníků byli i pedagogové, kteří se do prvního ročníku přípravného kurzu zapojili, a přemýšlejí, jak se posunout ještě dál: „Chceme pod Juniorskou univerzitou Plus určitě uspořádat další ročník pro žurnalisty a rozšířit nabídku o kurzy dalších našich oborů. Plánujeme také krátkou letní školu. Z ohlasů i velkého zájmu jsme přesvědčeni, že to má smysl, a taková práce nás maximálně baví, i když je navíc k běžným povinnostem,“ shrnula dojmy vyučujících ředitelka Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Alice Němcová Tejkalová.

Autor: Kateřina Tourková
Foto: Petr Hamšík, Karol Lovaš