Vytisknout tuto stránku

Albertovské stráně vypadají zase o něco lépe. Dobrovolníci uklízeli okolí fakult

čtvrtek, 10. duben 2014

Nasadili rukavice, vzali kolečka, pytle a nářadí a vyrazili na albertovské stráně. Desítky dobrovolníků se ve středu 9. dubna zapojily již do šestého ročníku dobročinné komunitní akce, jejímž cílem je nejen uklidit okolí fakult Univerzity Karlovy na pražském Albertově, ale postupně do místa navrátit přírodu. Pomáhat přišel také děkan Přírodovědecké fakulty UK profesor Bohuslav Gaš, který patří mezi duchovní otce celého nápadu.

Středeční akci, do níž se mohli zapojit dobrovolníci jak z Univerzity Karlovy, tak z široké veřejnosti, koordinoval Mgr. Jan Kříž z Přírodovědecké fakulty UK, jenž si pochvaloval, že ani chladnější počasí lidi neodradilo a přišli na albertovské stráně pomáhat. Dobrovolníci kromě toho, že odnosili různý odpad, vysekali kopřivy a místo nich oseli stráň luční směsí a vyspravili cestičky, které místem vedou, také vysázeli několik jabloní a dubů.

Dříve poměrně zanedbaná oblast, která se rozkládá mezi tzv. malými a velkými albertovskými schody a v blízkosti budov 1. lékařské fakulty UK, Matematicko-fyzikální fakulty UKPřírodovědecké fakulty UK, se tak postupně promění v přírodní park. Ten by měl být podle záměru organizátorů celé akce využitelný při praktické výuce studentů Přírodovědecké fakulty UK a zároveň také k rekreaci široké veřejnosti. „Stráně by měly sloužit jako příklad toho, jak je možné přeměnit zanedbané městské území do podoby přírodě blízkého ekosystému. Zároveň by prostor měl plnit funkci parku,“ vysvětlil Jan Kříž.

Přírodovědecká fakulta pracuje na rekultivaci místa formou dobrovolných akcí již několik let. „Bude to neocenitelná pomůcka při praktické výuce studentů Přírodovědecké fakulty. Umožní praktickou demonstraci nejen organismů, ale i jejich vzájemných vazeb,“ podotkl Jan Kříž a upozornil, že vzdělávat se budou moci i všichni kolemjdoucí. „Na albertovských stráních by se lidé mohli seznámit nenásilnou formou během každodenní procházky nebo cesty do práce s přírodními druhy, které často už ani neznají. Nástrojem pro osvětu budou především informační tabule,“ vysvětlil Jan Kříž.

Nad celým projektem převzal záštitu Ústav pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK a od loňska jej plně organizuje Studentská unie Přírodověda. Podle Jana Kříže by úprava albertovských strání mohla být díky úsilí dobrovolníků hotová během několika let. Tím ale všechna práce neskončí, pečovat o park, aby se opět neproměnil v místo, kam kolemjdoucí odhazují odpadky, se bude muset neustále.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: red.