Vytisknout tuto stránku

Budu propagovat toleranci, mír a lásku, slibuje král_ovna majálesu

úterý, 7. květen 2013

Kaštan se na jeden den proměnil v rozkvetlou třešeň, králem se stala královna Robertora a v Karolinu se 1. května bavily stovky studentů. Konal se první studentský majáles.

Teploměr kolem jedné hodiny odpoledne ukazoval pouhých deset stupňů, a tak zpočátku měl největší úspěch stánek s čajem. Zeleného se prodalo více než dvacet litrů. Počasí se však kolem třetí umoudřilo, čaj nahradilo čepované pivo a desítky tančících studentů se proměnily ve stovky.

Fotogalerie

Nápad pořádat ryze studentský majáles se zrodil na Pedagogické fakultě UK před několika měsíci a projekt získal podporu rektora univerzity prof. Václava Hampla.

„Největší úspěch měla kapela Rajtaraj, ale i Vobezdud má naprosto plno. Lidi pořád přibývají, což znamená, že se jim to líbí,“ hodnotil akci moderátor venkovní scény Jiří Pilip těsně před zahájením volby krále majálesu.

Průběh volby systémem „parodie peoplemetrů“ byl pro moderátora těžkou zkouškou. Pivní lahve před pódiem označovaly prostor, na kterém se řadili kandidáti se svojí družinou, a míra hlasitosti jejich skandování určovala pořadí. Volba se neobešla bez protestů. Skupina Maločechů se vzbouřila proti oznámeným naměřeným hodnotám a začala skandovat, že „je to špatně“. Nad hlavami studentů se objevil transparent Selský rozum a moderátor nakonec umožnil opakovaný pokus. Přes mocnou podporu publika a řachtání lahví v přepravce nepřekonali Maločeši naměřenou vítěznou hodnotu 3,3 král_ovny Robertory. Jako útěchu tak alespoň získali Cenu publika za nejodvážnější fandění.

„Jsem rád, že mohu předat královskou korunu a spolu s ní i přání a naději těch, kteří vás zvolili, že budete vládnout spravedlivě a laskavě a také brutálně a radikálně, bude-li to zapotřebí. Chtěl bych vám popřát, aby váš hlas byl slyšet nejen dnešní večer, ale v průběhu celého vašeho královského roku,“ uvedl prorektor pro vnější vztahy UK doc. Michal Šobr při korunovaci. „Jak se zpívá v populární písničce, teď královnou jsem já,“ zahájil svůj první projev král_ovna a poděkoval týmu a studentům za podporu. „Chci se zavázat k tomu, že budu vždy v duchu nejlepších tradicí propagovat toleranci, mír a lásku. Ať láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí,“ zakončil Róbert Furiel, bývalý prezident spolku Charlie, svůj první královský projev.

„Je tady skvělá atmosféra, a přesto, že je poměrně chladno, přišlo hodně lidí. Podařila se spolupráce s jinými univerzitami a myslím si, že další ročník má určitě potenciál,“ hodnotila průběh po volbě krále hlavní spoluorganizátorka Karolína Chloubová.

Autor: Petra Köpplová
Foto: red.