Vytisknout tuto stránku

Na výstavě v botanické zahradě se seznámíte s bezobratlými živočichy

pondělí, 10. červen 2013

Navzdory velké vodě vyrazili zoologové Přírodovědecké fakulty UK do české přírody, aby nasbírali živé exponáty pro velkou výstavu bezobratlých živočichů. Ta začala v neděli 9. června v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK Na Slupi.

rak

Návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky, při nichž se dozví řadu zajímavostí, třeba i to, že v České republice žije na 47 tisíc druhů bezobratlých živočichů. Desítky z nich budou na výstavě k vidění.

„Vzácným vystaveným druhem je krajník pižmový. Je to střevlíkovitý brouk, který na rozdíl od jiných střevlíků žije v korunách stromů, kde loví housenky. V přírodě na něj narazíte jen velmi zřídka, je to navíc chráněný druh,“ vysvětluje kurátor výstavy zoolog Mgr. Petr Šípek, Ph. D.

Další zajímavostí mezi vystavenými živočichy jsou tři druhy raků. Zoologové jich chtěli pro výstavu najít ještě více, rozvodněné toky jim v tom však zabránily. Právě nepřízeň počasí negativně ovlivnila celou přípravu výstavy. „Každý extrémní výkyv počasí nepřežijí spousty druhů hmyzu. Po přechodu velké fronty se úplně změní složení hmyzích druhů na loukách. Poslední týden před výstavou jsme tak neměli moc dobré podmínky pro lov. Některá zvířata jsme sice neulovili, ale i tak je na výstavě celá řada zajímavých exponátů,“ podotkl Petr Šípek a dodal, že velké množství živočichů pro výstavu získali během terénních výukových cvičení se studenty. Některé živočichy poskytli pro výstavu chovatelé.

Až do neděle 16. června tak budou k vidění zástupci měkkýšů, pavoukovců, vodního a suchozemského hmyzu, hálkotvorného hmyzu, domácích škůdců a parazitů, sladkovodních korýšů, mnohonožek, stonožek či pijavic. Vstupné na výstavu je 50 korun.

Autor: Helena Stinglová
Foto: RNDr. David Král, Ph.D.