Vytisknout tuto stránku

OBRAZEM: Červená středa připomněla stíhání lidí kvůli víře

čtvrtek, 26. listopad 2020

Česká republika se 25. listopadu připojila k mezinárodní iniciativě Červená středa připomínající utrpení lidí pronásledovaných vírou. Při té příležitosti zaštítil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima konferenci konanou ve Vladislavském sále Karolina. Součástí byla společná modlitba a průvod kolem červeně nasvícených budov.

DSCF0383 

Konferenci Pronásledování pro víru ve světě. Fakta a svědectví organizovaly Institut pro křesťanskou demokratickou politiku spolu s Českou biskupskou konferencí, Ekumenickou radou církví a Federací židovských obcí. Podle rektora UK Tomáše Zimy je vlastně symbolické, že prostor pro konferenci poskytla Univerzita Karlova. „Odehrává se v budově Karolina, třetí nejstarší fungující budovy na světě, která slouží pro vzdělávání a výměnu názorů zhruba nepřetržitě od roku 1386. Je velmi smutné, že i na počátku 21. století jsou země, kde lidé nemohou svobodně projevit své náboženské přesvědčení a že i v Evropě se setkáváme se situacemi, kdy je někdo za svou víru brutálně zavražděn. Jsem rád, že si zde můžeme ukázat, že svoboda v něco věřit patří k jedněm ze základních lidských práv a svobod.“

DSCF0029DSCF0126 

Konference byla rozdělena do tří panelů. První nahlížel na situaci českýma očima, druhý se tématu věnoval z pohledu zahraničních odborníků a ve třetím podali svědectví prostřednictvím online přenosu ti, kteří útlak pro víru každodenně zažívají nebo ho viděli. „Někteří jen tak tak unikli smrti, stali se oběťmi útoků, jejich blízcí byli perzekuováni. A přesto jsou zde žijícím příkladem, že žijí dle toho, jak jim diktuje jejich víra,“ představila řečníky třetího panelu úřednice Advokacie EU a OSN Marcela Szymanski.

DSCF0203DSCF0273

Po skončení konference proběhla společná Židovsko-křesťanská modlitba a následoval průvod kolem červeně nasvícených budov od Karolina, kostel svatého Havla, svatého Mikuláše na Staromětském náměstí až ke Staronové synagoze.

DSCF0409DSCF0491

Autor: Jitka Jiřičková
Foto: Hynek Glos