Vytisknout tuto stránku

Díky projektu 70° Celsia může být domácnost bezpečnější

čtvrtek, 10. prosinec 2020

Fakt, že si z lékařských oborů vybral právě oblast popálenin, označuje Robert Zajíček, přednosta Kliniky popáleninové medicíny 3. lékařské fakulty UK a FNKV, za souhru okolností a příležitostí. I z jeho iniciativy vznikl na prevenci zaměřený projekt 700 C, který upozorňuje na nebezpečí skrytá v domácnostech.   

2ok

Popáleniny v nás, minimálně na první pohled, vyvolají zděšení, pocit zoufalství a bezmoc, a to mnohem intenzivněji než jiná zranění. Zvláště pak, jedná-li se o popálení dětí. Těch případů bývá až devět tisíc ročně. Jejich množství roste s chladnějším obdobím, kdy se více držíme doma a v zodpovědnosti za děti spoléháme jeden na druhého. I proto, že se převážná většina úrazů odehraje doma, v koupelně či v kuchyni, je možné až devadesáti procentům popálenin předejít prevencí, shodují se odborníci.

„I malá změna by mohla učinit domácnost bezpečnější. Popáleniny a opařeniny jsou nejbolestivější a často nejtragičtější,“ říká Robert Zajíček, spolutvůrce projektu 70C. Právě oněch sedmdesát stupňů má čaj nebo káva tři minuty po zalití a stačí pouhá vteřina... a horký nápoj způsobí popáleniny a poškodí dětskou kůži.

Projekt, který odstartoval letos u příležitosti Mezinárodního dne popálenin (8. října), je zaměřen na prevenci. Je to právě oblast prevence, v níž popáleninové lékařství v posledních letech zaznamenalo rozvoj?

Vzorem nám mohou být skandinávské země, které stále úspěšně redukují počty popáleninových lůžek. Z hlediska úrazů mají skvělou prevenci, i když jim to teď trošku jakoby „hatí“ imigranti a jejich rozdílné sociální návyky a nestandardní způsoby vaření. Určitě se zásadně změnila též přednemocniční péče. Víte, průměrná doba transportu pacienta do našeho popáleninového centra dnes činí jednu hodinu a dvacet minut. Za tu dobu je o zraněného nejen dobře postaráno, ale zároveň se mu již během transportu dostane kvalitní přednemocniční péče. Zkrátka záchranná zdravotnická služba je skvěle vycvičená, což je další obrovský úspěch současnosti.

dítěV neposlední řadě je dnes v popáleninových centrech kumulováno velké spektrum odborných specializací, díky nimž neuvěřitelně vzrostla a zkvalitnila intenzivní péče o pacienta. Souvisí s tím i nesrovnatelně lepší technické vybavení využívající nové technologie. A co se týče samotného chirurgického postupu? Dnes jsme schopni vyléčit i rozsáhlé kožní ztráty, které mohou dosáhnout až devadesáti procent tělesného povrchu. Je to opět díky moderní technologii, která v posledních letech ušla velký kus cesty. Pacientovi tak můžeme lépe pomoci s návratem do společnosti, jsme schopni lépe se starat o jeho jizvy, jak na těle, a s přispěním odborníků z psychologie i na duši. Když to všechno sečtete, musí vám být jasné, jak moc se obor posunul a prognóza pacienta se zlepšila.

A co počet úrazů? Jsme „poučitelní“?

Snížilo se množství pracovních úrazů. To proto, že továrny a výrobní podniky spadají pod zpřísněné, většinou evropské normy bezpečnosti práce. Řadu z nich vlastní zahraniční majitelé, kteří více dbají na podmínky a manipulace s ohněm podléhá velice přísné bezpečnostní kontrole. Přesto každoročně ve statistice figurují tisíce opařených batolat... U této kategorie dětí jde o dominantní zranění, které u nás na klinice popáleninové medicíny léčíme. To je důvod, proč vznikl projekt 70C.

Co především činí běžnou českou domácnost nebezpečnou?

U dětských pacientů převažují úrazy z kuchyně, konkrétně opaření horkou tekutinou. Je velkou chybou vařit na přední plotýnce. Chybou jsou i horké nápoje odložené na stole s ubrusem. A dost často řešíme zranění z vany, kde se koupe více dětí a jedno z nich pustí horkou vodu. Nejvíce kontaktních popálenin nyní pochází z domácích krbů. Ale co poslední dobou ubývá, to jsou popáleniny z fritování a horkého oleje; lidé zdravěji jedí. Naštěstí jsou pryč i popáleniny způsobené rychlovarnou konvicí, mívaly dlouhé šňůry a pro děti byly lákavé (jak ukazují ilustrace níže - pozn. red.).

talirsnura  

Projevila se na počtu a míře popáleninových zranění u dětí třeba i současná epidemie covid-19?

Máme pocit, že epidemie přinesla více případů malých pacientů. Rozhodně jsme na jaře zaznamenali nárůst v množství opařených dětí. Tím, že byly doma s rodiči, riziko zranění logicky vzrostlo. Za podzim konečná čísla ještě známa nejsou, ale zdá se, že i s ohledem na lepší počasí děti trávily s rodiči více času venku.

Máte už první ohlasy na projekt 70C, co vám říkají?

Nás celý projekt zajímá z hlediska strategie prevence. U malých dětí je velice komplikovaná, protože musíte v prvé řadě zapůsobit na rodiče. Je spousta preventivních kampaní různě v Evropě i ve světě nebo i u nás, které nejsou, dle mého, správně zamířeny. Buď maminky zcela vyděsí nebo působí káravě, něco v tom smyslu jako: „Vy jste ta špatná… Vy jste ta, co opařila…“ Prostě výčitky jsou rovněž špatně. tabZkrátka jsme nenašli kampaň, která by, zjednodušeně řečeno, měla hlavu a patu.

V čem je tedy kampaň 70C jiná, lepší?

Vychází z uvědomění si, že takový úraz by se stát neměl, ale stát se může. Zkrátka i tohle život přináší. A je vždy chybou rodičů. Tak pojďme společně vymyslet něco. Stačí velice málo, co výrazně sníží riziko, že se vaše batole doma opaří. Zkrátka na bázi přátelské pobídky a spolupráce, rozhodně ne výtkami a výčitkami, chce rodičům ukázat nebezpečí skrytá v domácnostech. 

„Vyladit“ a najít si cestu k rodičům, aby je kampaň opravdu zaujala, asi nebylo jednoduché…

No právě. My, odborníci na popáleniny, můžeme donekonečna opakovat – tohle a tamto nedělejte, stejně spousta lidí naše doporučení buď nebere vážně nebo naopak bere smrtelně vážně. Je proto dobré mít u sebe někoho, kdo doporučení dokáže lidem správně předložit. Máme skvělou, dlouholetou spolupráci s Jarmilou Štukovou, mimo jiné válečnou reportérkou a autorkou projektů o sebeupalování žen v severním Iráku nebo o kyselinových útocích na ženy v Indii. Jarmila se svým týmem, do kterého patří i Luboš Vacke, autor videí, dokázala kreativně celou problematiku zpracovat do webových stránek, které jsou jednoduché, přehledné a účelné. A dokážou každé mamince srozumitelně podat důležité informace.

Umíte si představit, že jednou úrazy vzniklé popálením nebudou?

Víte, my tady na klinice vidíme všechno na vlastní oči. My tady s rodiči zraněných dětí mluvíme a přesně víme, jak k úrazům došlo a co maminky, tatínkové a další příbuzní udělali doma špatně. Zpracovali jsme v rámci rozsáhlou rešerši a z ní celou kampaň 70C koncipovali. Souhra nešťastných náhod tady bude vždy. Teď to říkám s nadsázkou, ale vážně: My jsme oddělení, které nemá rádo pacienty, byli bychom raději bez nich. Popáleniny jsou devastující zranění spojené s utrpením a dlouhodobou péčí o pacienty. Bohužel, jsem přesvědčen, že k popáleninám bude stále docházet. Já jen doufám, že jich bude stále méně.

Možná nebyla teď ta nejlepší doba na rozjezd. Všude se řeší jen covid. Ale je před námi zimní sezona, lidé se budou držet více doma a častěji si vařit horké nápoje, nebylo proč otálet. Každoročně v tomto období stoupne počet úrazů batolat až o šedesát procent oproti létu… 

plotynkavana 

Projekt 70- www.70stupnu.cz - odstartoval letos 8. října, na Mezinárodní den boje proti popáleninám. Je zaměřen na prevenci popáleninových zranění u dětí (až třetina obětí jsou batolata) a edukuje rodiče o možných nástrahách, které na děti číhají přímo v jejich domovech. Je zdrojem praktických informací a obsahuje důležitá fakta, stejně jako vybrané příběhy, které mají za úkol ukázat veřejnosti, jak rizikům popálení zabránit. Jeho součástí je i přehled první pomoci, pokud už k popáleninám dojde, a důležité kontakty.

Za projektem stojí neziskový spolek Bolíto (založen v r. 2003), který pomáhá popáleným dětem. 

logo70POPÁLENINY - PRVNÍ POMOC

Autor:
Foto: archiv, Shutterstock