Vytisknout tuto stránku

Čeští sportovci na LOH reprezentovali i dobré jméno UK

úterý, 10. srpen 2021

shutterstock 1986501512V japonském Tokiu skončily letní olympijské hry, které byly pro Českou republiku nejúspěšnější v samostatné historii země. Mezi aktivními reprezentanty bylo dle analýzy magazínu Forum i deset absolventů anebo současných studentů Univerzity Karlovy. Ti se podíleli na dvou medailích (stříbrné a bronzové); česká výprava přivezla celkem jedenáct cenných kovů - čtyři zlaté medaile, stejný počet stříbrných a tři bronzové.

Kanoista Lukáš Rohan vystudoval mediální studia na FSV UK a účast na hrách v Tokiu si vybojoval vítězstvím v českém kvalifikačním závodě, kde porazil studenta Pedagogické fakulty UK Vojtěcha Hegera, jenž pro ČR vyjel účastnické místo na OH. Rohan dokázal, že vodní slalomáři patří ke světové špičce a ve finále olympijského závodu nestačil pouze na Slovince Savšeka. Jeho stříbro bylo v Tokiu první medailí pro českou výpravu, a navázal tak na svého otce a trenéra Jiřího Rohana, který na deblkanoi (C2) s Miroslavem Šimkem slavil stříbro z LOH v Barceloně (1992) a Atlantě (1996). Jiří Rohan je absolventem FTVS UK.

HYN26128Na fotografii Vojtěch Heger, student Pedagogické fakulty UK, který vyjel České republice místo na OH ve vodním slalomu. Foto: Hynek Glos 

Na vodě si vedl výborně také kajakář Radek Šlouf, student oboru tělesná výchova a sport na FTVS UK. Na deblkajaku s Josefem Dostálem obsadili ve finále závodu K2 třetí místo, rychlejší byli jen Australané a Němci. Šlouf, 26letý závodník Dukly Praha, přitom finále absolvoval s prasklinou na jednom z listů pádla.

Zkušenosti se studiem na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK má též veslař Jan Fleissner, který v kategorii skif nahradil v olympijské nominaci Ondřeje Synka potýkajícího se se zdravotními potížemi. Na tři medaile fenomenálního Synka bohužel nenavázal; celkově obsadil šestnácté místo. Na hrách v Tokiu startovala i Fleissnerova sestra Kristýna, rovněž veslařka.

Plavkyně s doktorátem, atletky i cyklistka

Plavkyně Simona Kubová, s níž přinesl magazín Forum loni rozhovor, na FTVS UK dokončila doktorské studium kinantropologie a v Japonsku absolvovala už svou třetí olympiádu. Zatímco v Londýně 2012 se na tratích 100 a 200 metrů znak vešla mezi prvních čtrnáct závodnic (na kratší trati byla desátá), tentokrát se ji ani na jedné trati nepodařilo postoupit z rozplaveb. Za pár dní třicetiletá sportovkyně plánuje letos plaveckou kariéru uzavřít a věnovat se práci fyzioterapeutky.

img 5703
Simona Kubová se proslavila ještě pod rodným jménem Baumrtová, na MS 2012 v krátkém bazénu brala bronz na stovce. Foto: Jiří Novák

Absolventkou Přírodovědecké fakulty UK je atletka Diana Mezuliáníková, která v letech 2011 až 2018 vystudovala učitelství biologie a chemie. Reprezentantka v běhu na 1500 metrů postoupila z rozběhu do semifinále, kde si vylepšila osobní rekord, ovšem na postup do finále to nestačilo. Celkově obsadila sedmnáctou příčku.

Finálový závod v Tokiu neokusila ani oštěpařka Irena Gillarová, studentka Fakulty sociálních věd UK. V kvalifikaci hodila oštěp do vzdálenosti 59,16 metru, což však na postup nestačilo. Ostatně do finále nepostoupily ani obě zkušenější české oštěpařky: Nikola Ogrodníková a Barbora Špotáková.

Tereza Neumanová 3Tři ročníky Pedagogické fakulty UK má za sebou cyklistka Tereza Neumannová (i ji Forum před OH vyzpovídalo), která den po skončení olympiády oslavila 23. narozeniny. Rodačka z Třebíče až do loňského roku závodila na horských kolech, pak se rozhodla přejít na silnici a hned si vyjela místo na letní olympiádě. V závodě s hromadným startem dojela na 33. místě.

Studia na PedF UK už má za sebou koulařka Markéta Červenková, která skončila na letošním halovém mistrovství Evropy osmá. Na olympiádě startovala poprvé a zůstala daleko za limitem i svým osobním rekordem. V první sérii kvalifikace zaznamenala jen 17,33 metru, ve druhé měla přešlap a ani třetím pokusem se nezlepšila, celkově obsadila 24. místo.

Právník s volejbalovými geny

Smutný příběh zažil v Tokiu plážový volejbalista Ondřej Perušič, jehož dědeček Boris byl členem stříbrného týmu z her v roce 1964. Student Právnické fakulty UK, jenž patrně brzy završí studium, měl pozitivní test na covid, takže s parťákem Davidem Schweinerem místo odehrání prvního zápasu strávili pár dní v karanténě. Poté sice porazili dvojici z Mexika, ale v posledním utkání prohráli s Rusy, a nepostoupili tak ze skupiny.

Tradičně v poslední den olympijských her se koná maraton, do kterého nastoupila i absolventka FTVS Marcela Joglová. Někdejší fitness trenérka se běhům na dlouhé tratě začala věnovat teprve před čtyřmi lety, ale už loni v prosinci zaběhla ve Valencii třetí nejrychlejší čas české historie! Závod v Tokiu dokončila na 52. místě. Kromě devíti jmenovaných sportovců se dosud nejúspěšnější olympijské výpravy ČR zúčastnila i řada absolventů Univerzity Karlovy mezi činovníky či trenéry - za všechny jmenujme olympijského vítěze Martina Doktora, dnes sportovního ředitele ČOV, jenž v roce 2007 složil rigorózní zkoušku na FTVS.

Autor:
Foto: Shutterstock, Hynek Glos, Jiří Novák, archiv