Vytisknout tuto stránku

Uprchlíci z Ukrajiny našli azyl na univerzitních kolejích

čtvrtek, 17. březen 2022

Válka na Ukrajině pokračuje už třetím týdnem a do Evropy utíkají před ruskou agresí miliony válečných uprchlíků. Do ČR prozatím zamířilo zhruba 250 tisíc Ukrajinců, kteří hledají nezbytné ubytování. S pomocí potřebným přispěchala i Univerzita Karlova, nabízí místa na vysokoškolských kolejích.

Kajetanka koleje00006

Na konci minulého týdne se rektorka UK Milena Králíčková dohodla s pražským magistrátem na možnosti ubytovat ukrajinské uprchlíky na kolejích. Vybrána byla kolej Větrník na pražském Břevnově. „Rozhodli jsme o Větrníku, neboť tato kolej nebyla pro letošek kapacitně započítávána pro naše studenty. Chystala se totiž na rekonstrukci, takže velká část koleje už byla prázdná a částečně vystěhovaná,“ vysvětlila magazínu Forum Miluše Valdová, ředitelka Kolejí a menz (KaM) Univerzity Karlovy.

Na Větrníku jsou tamní zaměstnanci připraveni přijmout asi 400 uprchlíků na dvoulůžkových a trojlůžkových pokojích. Pracovníci kolejí jsou od začátku týdne v řádném pracovním zápřahu a společně s Českým červeným křížem (ČČK), magistrátem a hasiči dodali na koleje postele, povlečení, přikrývky a další věci i z charitativních sbírek. Díky darovaným hračkám například vytvořili improvizovaný dětský koutek pro malé „hosty“, jimž nezvaná ruská vojska už několik týdnů ničí jejich domovy a vlast.

Kajetanka koleje00011Kajetanka koleje00015

„Velmi nám s pomocí přispívají také naši studenti. Například na Švehlově koleji uspořádali sbírku zaměřenou na povlečení, peřiny, polštáře, ručníky… Navíc se zapojují i na místě – překládají nebo pomáhají uprchlíkům se zavazadly, obecně pomáhají se stěhováním nebo tříděním materiálu z charitativních sbírek,“ vypočítává ředitelka Valdová. Ve středu 16. března přivezly autobusy z Kongresového centra na Větrník šedesát ukrajinských uprchlíků; další přijížděli během čtvrtka a v pátku.

Kajetanka koleje00000

Jak příjem lidí z Ukrajiny probíhá? „Je to podobné, jako když nastupují na kolej studenti. Nejprve se u nás musejí zaregistrovat, abychom je dostali do ubytovacího systému a poté dostanou klíče od pokojů a mohou se jít ubytovat,“ dodává ředitelka Valdová. Navíc oproti studentům UK čeká na uprchlíky ještě vstupní zdravotní pohovor se zástupci Českého červeného kříže, kteří jim mohou poskytnout zdravotní péči. Zdravotník navíc zůstává na koleji i ve formě nepřetržité služby. Jak již jsme psali v jiném článku, příchozím lidem pomáhají i medici UK, třeba ze 3. lékařské fakulty UK, kteří vypomáhají na pražském Hlavním nádraží.

Kajetanka koleje00002Kajetanka koleje00008

Kromě Větrníku se v současnosti zvažuje i ubytování na další koleji Univerzity Karlovy: v pražské Hostivaři. Budova však v posledních letech fungovala především coby administrativní a pro studenty byla uzavřena. Vedení kolejí UK tak nyní zjišťuje, zda bude možné ji v tomto technickém stavu poskytnout pro ubytování.

Další potřebné informace jsou na homepage Univerzity Karlovy a webu Ukrajine.cuni.cz (česky i anglicky).

Autor:
Foto: Martin Pinkas