Vytisknout tuto stránku

Na Kajetánce se děti z Ukrajiny učí česky, chybí dobrovolníci

úterý, 12. duben 2022

Univerzita Karlova ve čtvrtek 7. dubna spustila na koleji Kajetánka intenzivní kurzy češtiny pro děti ukrajinských uprchlíků. Těch bydlí na sousední koleji Větrník čtyři stovky. Službu by se tak měla rozšířit i mezi dospělé příchozí a dětem nabídnout i adaptační programy. „Potřebujeme další dobrovolníky,“ apeluje Miluše Valdová, ředitelka Kolejí a menz UK (KaM). Odborné vzdělání pro nové zájemce a pomocníky není podmínkou; vítáni jsou všichni, kdo rádi pracují s lidmi a mají hezký vztah k dětem.

dovnitř 1
Místo ukrajinské azbuky latinka. Ukrajinské děti na kolejích Univerzity Karlovy pronikají do mluvené i psané češtiny díky dobrovolníkům.

„Nejprve jsme nabídli ubytování a postupně zjišťujeme, co dalšího by bylo zapotřebí. Výuka češtiny je první logický krok,“ popisuje Valdová, ředitelka Kolejí a menz UK, jež pomoc zajišťují. Zatím se na Kajetánce učí okolo stovky Ukrajinců, kteří jsou podle věku (osmi až devatenácti let) rozděleni do tří skupin. Lekce probíhají denně od půl deváté do dvou odpoledne, třicetičlenné skupiny se střídají ve velké zasedací místnosti. Zájem je ale mnohonásobně vyšší. Na koleji Větrník bydlí 400 lidí, z toho je 180 dětí. Výuku češtiny by navíc uvítali i jejich dospělí příbuzní a mladší sourozenci.

dovnitř 2dovnitř 3

„Momentálně máme k dispozici šest až deset odborných lektorů a dobrovolníků z řad studentů Univerzity Karlovy. Potřebovali bychom jich ale mnohem víc,“ vysvětluje Miluše Valdová. Akutní poptávka totiž není jenom po kurzech češtiny, bylo by potřeba rozjet také adaptační programy pro nejrůznější věkové skupiny, jimiž by se současně zajistilo i hlídání dětí, a ulehčilo se tak jejich matkám.

dovnitř 7dovnitř 5

Díky spolupráci s komunitním centrem Prahy 6 Nesedím, sousedím se podařilo poskytnout uprchlíkům z Ukrajiny i tolik žádanou psychologickou pomoc. V sobotu pak proběhla první společná beseda s psychoterapeutem Peterem Pöthe, v dalším plánu jsou také individuální konzultace.

Kroužky pro děti i sportovní aktivity

Univerzita Karlova se snaží zprostředkovávat malým Ukrajincům volnočasové aktivity, komunikuje například se sportovními sdruženími a dalšími organizacemi na Praze 6 a pomáhá s přihlašováním do zdejších kroužků. „Na první hodinu vždy dítě odvede jeden z dobrovolníků, a usnadní mu tak příchod do nového prostředí a psychicky jej i podrží,“ popisuje Valdová s tím, že by byla ráda, kdyby služby mohly být ještě pestřejší a pro více dětí i dospělých. Proč? Poptávka je nesmírná. K tomu je ovšem zapotřebí navýšit počty dobrovolníků. Nehledají se primárně odborníci na vzdělávání ani učitelé češtiny, vítán je každý, kdo má rád lidi a děti.

Pokud chcete pomoci, kontaktujte přímo ředitelku Kolejí a menz UK:  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Další potřebné informace k pomoci najdete na webu: Univerzita Karlova pro Ukrajinu.

dovnitř 4

Autor:
Foto: Martin Pinkas