Vytisknout tuto stránku

Blíží se Světový pohár v hokeji, ČR reprezentuje Karlovka

čtvrtek, 6. duben 2023

Světový pohár v hokeji patří k nejprestižnějším sportovním událostem, na kterou se sjedou nejsilněji vyzbrojené reprezentace hokejových velmocí. Koná se ovšem nepravidelně a než se uskuteční další ročník, můžete se naladit Světovým pohárem univerzitního hokeje (WCOUH), který se uskuteční ve dnech 14. až 19. dubna v rumunském městě Carta. Tým české reprezentace dali dohromady zástupci z Univerzity Karlovy.

wcouh.jpg

Světový pohár univerzitního hokeje (WCOUH) organizují představitelé týmu z maďarské univerzity působicí v Rumunsku Sapientia a Szekerland Hockey Academy, kteří v městě Carta, ležícím 300 kilometrů severně od Bukurešti, přivítají výběry univerzit z osmi zemí. Kromě Rumunska a Maďarska se představí Polsko, Švédsko, Slovensko, USA, Kanada a Česká republika, jejíž mužstvo poskládali zástupci z Univerzity Karlovy.

Boje ve dvou skupinách

Účastníci jsou rozděleni do dvou skupin; český výběr se utká postupně s Polskem, Rumunskem a Kanadou. A pokud se ve skupině umístí do druhého místa, postoupí do semifinále play-off. Světový pohár univerzitního hokeje je zaštítěn Evropskou univerzitní hokejovou asociací (EUHA) a Americkou univerzitní hokejovou asociací (ACHA). Na turnaji mohou nastoupit pouze hráči, kteří studují na univerzitě a nemají žádný profesionální kontrakt, pravidla povolují i několik hráčů mimo vysokou školu. Turnaj se koná za podpory programu Erasmus+ Evropské unie.

Do Rumunska v nejbližších dnech budou přijíždět jednotlivé týmy a postupně sportovní areály zaplní přes 200 lidí, na což jsou organizátoři připraveni. „Naše ubytovací kapacity i veškeré sportovní zázemí je připraveno na takový nápor, o čemž se při své návštěvě mohli přesvědčit i zástupci evropských a amerických univerzitních soutěží. Vše připravujeme na to, aby turnaj dostál vysoké kvality jak na ledě, tak mimo něj. Věřím, že naše úsilí bude zúročeno, a v dubnu uvidíme mimořádný Světový pohár, na který se bude vzpomínat,“ tvrdí člen organizačního výboru Tamás Horvát.

Svoboda 7126
Před rokem se tým hokejistů Univerzity Karlovy probojoval až do finále Evropské univerzitní hokejové ligy.

Český výběr už pečlivě trénuje na zimním stadionu Hvězda na pražském Veleslavíně. Na prvním srazu se hlásilo přes čtyřicet hráčů, z nichž trenéři vybrali finální dvaadvacítku (tři brankáři -sedm obránců - tucet útočníků). Téměř polovina hráčů působí na Univerzitě Karlově, devět studuje na FTVS UK, jeden na Právnické fakultě UK. Ve středu se celý tým vydá na dlouhou cestu do Rumunska.

Druhý ročník po pěti letech

Světový pohár univerzitního hokeje se koná podruhé v historii. První ročník se odehrál v lednu 2018, kdy se proti sobě ovšem postavily pouze tři výběry: tým složený ze čtyř evropských univerzitních soutěží (Slovenska, Česka, Maďarska a Polska), výběr amerických univerzitních soutěží a ruský zástupce univerzitního hokeje. Mužstvo pod hlavičkou SHL (Student Hockey League) také nakonec celý turnaj ovládlo, když vyhrálo všechny tři zápasy včetně finále s americkým výběrem (6:1 v Banské Bystrici).

V evropském výběru tehdy nastoupilo i dvanáct českých hráčů, například Jakub Březák, jenž má na kontě několik extraligových startů za Litvínov, anebo Jakub Faschingbauer, který kdysi nastoupil i za reprezentační osmnáctku. 

Soupiska české reprezentace na WCOUH 2023:

Brankáři: Vojtěch Hedvábný (FTVS UK), Martin Lukeš (Gymnázium Evolution Sázavská), Kevin Zamazal (Paul Smiths College)

Obránci: Pavel Švejda, Ondřej Leština (oba FTVS UK), Martin Dufek (VSK Technika Brno), Adam Zich (SOU Kladno), Jiří Stejskal (Bezpečnostně právní akadamie Praha), Matěj Houska (Vysoká škola Báňská), Lukáš Sýkora (VOŠ České unie sportu)

Útočníci: Václav Zídek, Pavel Husárik, Martin Šimáček, Marek Pulda, Jakub Čížek, Jakub Krajíček (všichni FTVS UK), Tomáš Vala (PF UK), Karel Šmíd, Lukáš Kukačka (oba ČZU), Jaroslav Pavlas (VŠE), Matyáš Borkovec (KŠPA Kladno), Tomáš Račický (AMBIS).  

 World Cup of University Hockey - program českého týmu:
 Pátek 14. dubna:
 09:30 Česko – Polsko
 Sobota 15. dubna:
 20:00 Rumunsko – Česko
Neděle 16. dubna:
 13:00 Kanada – Česko
Play-off se bude hrát od 18. dubna
Všechny zápasy můžete sledovat online přes https://sport.vicket.com/wcouh2023#price

wcouh4

Autor:
Foto: Jiří Novák, WCOUH