Vytisknout tuto stránku

Podcast De Facto: Mikulka nejen o projektu Honest Guide

pátek, 28. leden 2022 10:49

Hostem podcastu De Facto, podcastu Fakulty sociálních věd UK, byl její absolvent Honza Mikulka, který je spoluautorem úspěšného projektu Honest Guide. V tom se svým parťákem Jankem Rubešem ukazuje krásy i nástrahy Prahy. Videa točí v angličtině, aby se dostala i k zahraničním turistům. Už teď mají na YouTube kanále přes milion odběratelů! Nejen o tom Honza vyprávěl; v půlhodinovém rozhovoru se dostal i ke studiu na FSV UK anebo vzpomínkám na Erasmus v Cardiffu. Co jej k natáčení neotřelého průvodce vedlo?

DSC 4440

„Já hrozně rád cestuju, ale během cest člověk občas zažívá nemilý věci. A tady se vlastně spojila taková vášeň pro dvě věci, a to je cestování a natáčení videí. Jsme si říkali s Jankem Rubešem, že tady chybí něco, co by ukázalo Prahu tak, jak ji vnímáme my dva. Hodně jsme kolem sebe vnímali určitej balast, co se týče směnáren. Všude svítí 0 procent, ale vejdeš dovnitř a najednou tam je 42procentní poplatek; jenom je skrytý. Když stojíš venku a vidíš, jak tam holka a kluk nadávají, že jim sebrali skoro půlku peněz, tak jim chceš pomoct. Nechceš je nechat, aby z tvého města, který je podle tebe skvělý, odjížděli s tím, že je to hrozný místo,“ říká Honza o tom, proč se do projektu Honest Guide pustil.

Honza je absolventem FSV UK, konkrétně oborů Marketingová komunikace a public relationsMediální studia. Kameru měl ve svých rukou už na základní škole.

DSC 4453A i studium na fakultě mu ukázalo, jak s internetem a videotvorbou pracovat. „FSV mi dala dost prostoru a možností pohybovat se v různých směrech – třeba se naučit, jak funguje videotvorba z hlediska propagace, jak to dostat k více lidem. Jak si vůbec najít ty lidi, kterým to chci ukázat,“ doplňuje Honza Mikulka v rozhovoru.

Epizoda s Honzou byla už patnáctým dílem podcastu De Facto. Všechny předešlé epizody si můžete poslechnout v podcastových aplikacích. K dispozici jsou i přepisy všech pořízených rozhovorů, které si můžete rovněž přečíst na Blogu FSV UK.

Autor: Klára Hyláková
Foto: Tomáš Pacovský