Forum Radio: Premiéra s lékařem, jenž projel přes sto zemí

pátek, 29. duben 2022 18:33

CZlukeš01Magazín Forum má svůj podcast, vlastně Forum Radio. Prvním zpovídaným – v angličtině – je Julius Lukeš, cestovatel, lékař a absolvent 3. lékařské fakulty UK, který navštívil více než sto zemí světa. Premiérový díl podcastů, které nabídneme v českém i anglickém jazyce, přinášíme u příležitosti 674. narozenin Univerzity Karlovy. Nesmíme příliš předjímat, ale nevylučujeme, že se na téže frekvenci objeví i pořady přímo se ctěnou paní rektorkou Milenou Králíčkovou... Anglické epizody vycházejí každý druhý týden v měsíci.

premiérovém díle však náš moderátor Jan Velinger zpovídá oftalmologa Julia Lukeše, jenž o svých dobrodružstvích (i nehodách) napsal úspěšnou knihu Exotoulky (2021). V ní popisuje situace, které si mnozí z nás dovedou jen stěží představit: patří mezi ně i takřka smrtelné setkání s medúzou u pobřeží Malajsie. Lékař-dobrodruh lékař prozrazuje, jaké to je cestovat po světě za málo peněz na ta na těch nejroztodivnější místa. Obsahuje i příběh o tom, jak se vědec zbavuje štěnic chycených v luxusním hotelu... 

„Mám skvělé rodiče, kteří začali cestovat hned po pádu železné opony. Na nějaký čas jsme se přestěhovali do Holandska: tam jsme žili, když jsem byl hodně malý, a pak jsme odjeli na dva roky do USA, kde jsme podnikali i výlety do Mexika. Už na začátku bylo trochu dobrodružství. A protože je můj táta parazitolog, hodně cestoval a většinou mě bral s sebou. Vždy jsme se snažili cestovat levným způsobem, který vás přiblíží k místním lidem: když jíte jako oni a bydlíte v levném ubytování, poznáte lidi. Pokud trčíte za zdmi nějakého komplexu nebo se stravujete v turistických restauracích, o ty zážitky přijdete,“ vypráví Lukeš.

Spousty historek z terénu i pomoc v letadle

„Několik dní v Malajsii jsem byl úplně bez peněz, bez jediného dolaru. Okradli mě a myslím, že jsem u sebe neměl ani kreditku. Měl jsem hotovost... a pak už ani tu ne! Takže jsem spal v Kuala Lumpuru na ulici a někdo se mě tam ujal, dal mi jídlo na dalších pár dní a odvezl mě na letiště. Pět dní jsem byl úplně bez peněz. Zpětně mi teď všechno připadá vtipnější a jednodušší, ale v té době se člověk docela bojí a chce být v bezpečí doma,“ vzpomíná Lukeš, který v roce 2016 dostal Cenu rektora UK za statečný čin.

CZlukeš02Tehdejší iForum k udělení psalo: „Julius Lukeš byl oceněn za svou rychlou pomoc kubánskému cestujícímu při své letecké cestě z Kuby. Jako jediný v letadle vyslyšel výzvu ruské posádky letadla o pomoc při záchraně cestujícího, letadlo pak na základě jeho vyhodnocení dané situace mimořádně přistálo v New Yorku.“

Další strašidelnou příhodu zažil na druhém konci svět: „Setkání s medúzou se odehrálo na pěkném turistickém místě a pláži na ostrově Langkawi v Malajsii, takže byste to nečekali... Nikde nebyly žádné výstražné cedule, tudíž když jsem dostal žihadlo, netušil jsem, co se stalo a jak velké nebezpečí mi hrozí. Bodlo mě to do nohy. Najednou jsem ucítil strašnou bolest. Ale myslel jsem si, že to přejde. Říkal jsem si, že to byla asi nějaká medúza, ale netušil jsem, jak moc je jedovatá. Pak se u mě dost rychle objevily další příznaky, skoro jsem přestala dýchat a dostala jsem šok...“ Více si poslechněte v našem podcastu.

Forum Radio - Interview / Epizoda 1 / Julius Lukeš - Embrace the unexpected / Celková stopáž: 28:30 minuty

CZ forum radio logo levy praporek podtitul RGB
MUDr. Julius Lukeš, Ph. D.
, je cestovatel, výzkumník, lékař a absolvent 3. LF UK. Je autorem knihy Exotoulky (2021), jež mapuje jeho cesty a dramatické události ve světě. V roce 2016, ještě jako student, získal Cenu rektora UK za stabilizaci pacienta ve vážném stavu v letadle. Žije v Praze se svou ženou a synem.

 

 

Autor: Jan Velinger, Martin Rychlík
Foto: Michal Novotný

Sdílejte článek: