Vytisknout tuto stránku

Podcast DeFacto: Když Putin něco říká, sleduju proč

středa, 4. leden 2023 16:27

Jaké to je věnovat se v aktuální době Rusku? Jak bojuje proti dezinformační scéně, které na něj někdy útočí? A mají akademici přispívat do veřejné debaty mediálními výstupy? Na to vše v rozhovoru pro podcast De Facto odpovídá rusista a politolog Karel SvobodaInstitutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK.

karelsvoboda

S emeritní děkankou Alicí Němcovou Tejkalovou hovořil mimo jiné o svém častém vystupování v médiích k mezinárodní krizi: „Musím se přiznat, že mě to až zase tolik nevadí. Považuji to za naši práci; máme přinášet to, co zjistíme, a předávat to veřejnosti.“ O ruských průzkumech veřejného mínění Svoboda zase říká: „Představte si, že jdete po ulici a někdo se vás zeptá: ,Co si myslíte o Vladimiru Putinovi?´. Osobně bych sám taky říkal, že ho miluju... Dokonce i odpověď ,nevím´ bych (tam) hodně zvažoval,“ připomíná politickou situaci v zemi, jež 24. února 2022 napadla sousední Ukrajinu.

V podcastu mluvil například i o třetí roli univerzity. „Je strašně důležité vnášet do veřejné debaty, která je často velmi dojmologická, hlas odbornosti. Tím se my odlišujeme od aktivistů a aktivistických think-tanků, které velmi často píší o tom, co chtějí vidět,“ vysvětluje doktor Svoboda. Poslechněte si celý díl na Spotify:

De Facto je podcast Fakulty sociálních věd UK o skutečném světě vědců a absolventů společenskovědních oborů. Vyučující, výzkumníci a alumni v něm mluví o svém životě, práci i zkušenostech.

Autor: Klára Hyláková
Foto: Tomáš Pacovský